Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTKY: Víťazný február. K moci v ČSR sa dostávajú komunisti

Predseda vlády Klement Gottwald pri prejave na Václavskom námestí v Prahe 25. februára 1948. Foto: TASR, reprodukcia

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 27. februára (Teraz.sk) - Dňa 25. februára 1948 sa na Václavskom námestí v Prahe konala manifestácia. Komunistický líder Klement Gottwald na nej oznámil, že prezident Edvard Beneš prijal demisiu nekomunistických ministrov a schválil návrh novej vlády. Jej predsedom sa stal práve Gottwald. Tento deň budú československí pracujúci v nasledujúcich desaťročiach povinne oslavovať ako Víťazný február.



„Prezident republiky Edvard Beneš prijal 25. februára 1948 predsedu vlády K. Gottwalda, ministra vnútra Václava Noska a predsedu Ústrednej rady odborov poslanca Antonína Zápotockého. Predseda vlády odovzdal prezidentovi návrh na rekonštrukciu a doplnenie členov vlády,“ píše sa v agentúrnej správe.

Nadlho sa stal 25. február synonymom víťazstva československých pracujúcich nad údajnými buržoáznymi vykorisťovateľmi. Každoročne mu komunistická propaganda venovala značnú pozornosť a to nielen v deň výročia. V tento pamätný deň na stožiaroch viali červené zástavy a ulicami pochodovali oddiely Ľudových milícií, Zboru národnej bezpečnosti a ľudovodemokratickej armády. Svet musel jasne vidieť, kto v Československu vládne.

Pohľad na historické zhromaždenie ľudu na Staromestskom námestí 21. februára 1948, na ktorom prehovoril predseda vlády Klement Gottwald.
Foto: TASR, reprodukcia


Februárové udalosti v roku 1948. Prezident republiky Edvard Beneš prijal 25. februára 1948 predsedu vlády K. Gottwalda, ministra vnútra Václava Noska a predsedu Ústrednej rady odborov poslanca Antonína Zápotockého. Predseda vlády odovzdal prezidentovi návrh na rekonštrukciu a doplnenie členov vlády.
Foto: TASR, reprodukcia


Februárové udalosti v roku 1948. Ústavný sľub nových členov vlády na Pražskom hrade 27. februára 1948. Predsedom vlády zostane Klement Gottwald.
Foto: TASR, reprodukcia


Manifestácia poľnohospodárov z celej republiky na Václavskom námestí 29. februára 1948, na ktorej prehovoril predseda vlády Klement Gottwald. Manifestácia sa konala na záver zjazdu roľníckych komisií v Prahe.
Foto: TASR, reprodukcia


Predseda vlády Klement Gottwald pri prejave na manifestácii roľníckeho ľudu na Václavskom námestí 29. februára 1948.
Foto: TASR, reprodukcia


Na počesť I. výročia februárového víťazstva pracujúceho ľudu bola Račianska cesta premenovaná na „Ulicu februárového víťazstva“, 26. februára 1949.
Foto: TASR - P. Staník


Slávnostná akadémia pri príležitosti osláv februárového víťazstva v Bratislave. Slávnostný prejav povedal povereník Dr. P. Pavlík, 27. február 1949.
Foto: TASR - J. Teslík


Osvetová rada mesta Bratislavy v rámci I. výročia februárového víťazstva usporiadala v piatok 25. februára finálové preteky bratislavských stredných a odborných škôl. V prvej skupine prvú cenu získala Terézia Šery, 25. februára 1949.
Foto: TASR - L. Roller


Údenár prešovského Mäsopriemyslu Ján Naď prijal socialistický záväzok k výročiu Víťazného februára, 19. februára 1958.
Foto: TASR - J. Kočiš


Socialistický záväzok v hodnote za takmer štyri a pol milióna korún prijali pracujúci n. p. Bane Cígeľ v Prievidzi. Vedúci brigády socialistickej práce Víťazný február Jozef Štefaňák (vľavo) so Štefanom Vilom pri spoločnom riadení sovietskeho kombajnu, 7. februára 1980.
Foto: TASR - T. Babjak


Stredoslovenskí poľnohospodári sústreďujú v týchto dňoch pozornosť na výsadbu zemiakov. Výsadbu končia napríklad pracovníci JRD Víťazný február v Selciach, okres Banská Bystrica. Traktorista Pavol Patráš kontroluje reťaz pohonu chemického aplikátora na sadzačke, 16. mája 1983.
Foto: TASR - P. Lenhart