Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Takto dokončovali pred 55 rokmi Slavín

Na archívnej snímke z 25. februára 1960 na Slavíne Trizuljakova socha Víťazstvo tróni nad Bratislavou. Foto: TASR - Viliam Přibyl
Na archívnej snímke z 24. marca 1949 v Bratislave na Slavíne upravujú cintorín padlých hrdinov Sovietskej armády. Foto: TASR - Anton Tarkoš

Vďaka projektu digitalizácie archívu TASR vám prinášame unikátne dobové fotografie, tentokrát z obdobia dokončovacích stavebých prác na pamätníku sovietskych osloboditeľov na Slavíne v Bratislave.

Bratislava 4. apríla 2015 (TASR/Teraz.sk) - Pri príležitosti 55. výročia odhalenia pamätníka sovietskych osloboditeľov na Slavíne v Bratislave vám prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR z čias dokončovacích prác na jeho výstavbe.



Výstavba

Marec 1949. Na stavbe sa usilovne pracuje, aby úprava bola dokončená do 4. apríla 1949.



Výstava návrhov

Október 1953. Vo veľkej dvorane hotela Tatra v Bratislave je výstava ideových architektonických a sochárskych návrhov na výstavbu pamätníka padlých sovietskych hrdinov pochovaných na Slavíne.

Odmenu za návrh pre úpravu Slavína (na snímke) dostal kolektív Ing. arch. Ivan Matušík, Ferdinand Milučký a prof. Emil Belluš.
Foto: TASR - Jozef Teslík


Výstavu návrhov inštalovala Slovenská sekcia Ústredného sväzu československých výtvarných umelcov.

Na snímke treťou cenou odmenený návrh od inž. architekta Vaculíka a Skálu a akademického sochára Dávida.
Foto: TASR - Jozef Teslík


Do súťaže sa zapojili takmer všetci naši architekti a sochári.

Treťou cenou boli tiež odmenené vystavené diela od ing. arch. Dr. Svetlíka a akademických sochárov Pribiša a Snopka.
Foto: TASR - Jozef Teslík


Socha sovietskeho vojaka

November 1958. Akademický sochár Alexander Trizuljak dohotovil vo svojej dielni v Bratislave maketu deväť a pol metrovej sochy sovietskeho vojaka, vztyčujúceho víťaznú bojovú zástavu, ktorá bude súčasťou výzboby pamätníka padlých sovietskych hrdinov na bratislavskom Slavíne.

Na archívnej snímke z 21. novembra 1958 v Bratislave maketa sochy sovietskeho vojaka pre Slavín. Na snímke majster Alexander Trizuljak s pracovníkmi Závodov umeleckej kovovýroby n.p. v Prahe, v ktorom budú plastiku odlievať.
Foto: TASR - Ladislav Roller


Dokončovacie práce

Október 1959. Krásne jesenné počasie umožňuje nerušený priebeh dokončovacích prác na pamätníku sovietskych hrdinov na Slavíne v Bratislave.

Na archívnej snímke zo 17. októbra 1959 v Bratislave dokončovacie práce na Slavíne. Pracovníci Povltavského, Severomoravského a Českomoravského priemyslu kameňa osadzujú žulové kvádre a tabule na pilón, schodištia a dlažbu pamätníka. S prácou majú byť hotoví do 7. novembra.
Foto: TASR - Viliam Přibyl


Ruch na stavenisku

Február 1960. o menšej prestávke je zase ruch na stavenisku pamätníka sovietskych osloboditeľov na Slavíne v Bratislave.

Na archívnej snímke z 3. februára 1960 v Bratislave dokončovacie práce na Slavíne.
Foto: TASR - Viliam Přibyl


Pracovníci Priemstavu za technickej pomoci montérov z Vítkovických železiarní montujú tu špeciálny žeriav, pomocou ktorého vyzdvihnú 11 metrov vysokú bronzovú sochu akademického sochára Alexandra Trizuljaka na 42 m vysoký žulový podstavec. Žeriav je 80 metrov vysoký, má nosnosť 30 ton a jeho váha je 130 ton. Socha bude vážiť 15 ton.

Na archívnej snímke z 3. februára 1960 v Bratislave dokončovacie práce na Slavíne. Na snímke stavenisko a montáž žeriava.
Foto: TASR - Viliam Přibyl


Víťazstvo na pilóne

Február 1960. Vo štvrtok 25. februára napoludnie nastala konečne slávnostná chvíľa, keď vyzdvihli sochu akademického sochára Alexandra Trizuljaka.

Na archívnej snímke z 25. februára 1960 na Slavíne Trizuljakova socha Víťazstvo tróni nad Bratislavou. Na snímke posledné prípravy na vyzdvihnutie sochy na pilón.
Foto: TASR - Viliam Přibyl


Sochu Víťazstvo upevnili na 42 m vysokom pilóne pamätníka sovietskych osloboditeľov na Slavíne v Bratislave.

Na archívnej snímke z 25. februára 1960 na Slavíne Trizuljakova socha Víťazstvo tróni nad Bratislavou. Na snímke početné bratislavské obecenstvo prizerajúce sa vyzdvihnutiu sochy.
Foto: TASR - Viliam Přibyl


Záverečné štádium

Marec 1960. Práce na úprave bratislavského Slavína vstúpili do záverečného štádia.

Na archívnej snímke z 24. marca 1960 záverečné práce na Slavíne v Bratislave. Na snímke súsošie akademického sochára Jána Kulicha.
Foto: TASR - Viliam Přibyl


Po odstránení lešenia na pilóne sú v plnom prúde konečné úpravy schodíšť a priestranstiev pri soche, aby bolo všetko prichystané k dôstojným oslavám 15. výročia oslobodenia hlavného mesta Slovenska.

Na snímke socha Víťazstvo, v popredí súsošie akademického sochára Tibora Bártfaya.
Foto: TASR - Viliam Přibyl


Na vstupných dverách pamätníka na Slavíne bude umiestnených 8 reliéfov akademického sochára Rudolfa Pribiša.

Na snímke pracovníci národného podniku Zukov z Prahy Jozef Andrýsek (vľavo) a Vladislav Vild upevňujú reliéfy na vstupné dvere pamätníka.
Foto: TASR - Viliam Přibyl


Po odstránení lešenia na pilóne sú v plnom prúde konečné úpravy schodíšť a priestranstiev pri soche, aby bolo všetko prichystané k dôstojným oslavám 15. výročia oslobodenia hlavného mesta Slovenska.

Na archívnej snímke z 24. marca 1960 záverečné práce na Slavíne v Bratislave. Pohľad na pamätník na Slavíne.
Foto: TASR - Viliam Přibyl


Slávnostné odhalenie pamätníka

Apríl 1960. V Bratislave slávnostne odhalili pamätník na Slavíne.

Na archívnej snímke zo 4. apríla 1960 slávnostné odhalenie pamätníka na Slavíne v Bratislave.
Foto: TASR - Viliam Přibyl


K slávnostnému odhaleniu pamätníka došlo v deň 15. výročia oslobodenia Bratislavy Sovietskou armádou.

Na archívnej snímke zo 4. apríla 1960 slávnostné odhalenie pamätníka na Slavíne v Bratislave.
Foto: TASR - Viliam Přibyl


V pondelok 4. apríla sa pri novovybudovanom pamätníku na Slavíne zhromaždili tisícky bratislavských občanov, aby vzdali hold sovietskym hrdinom.

Na archívnej snímke zo 4. apríla 1960 slávnostné odhalenie pamätníka sovietskych osloboditeľov na Slavíne v Bratislave.
Foto: TASR - Štefan Petráš