Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Unikátne laboratórium na Slovensku

Otvorili unikátne laboratórium pre výučbu inteligentných elektroinštalácií na Slovensku Foto: ABB, s.r.o.

Stredná odborná škola v Starej Turej a spoločnosť ABB spoločne vybudovali moderné laboratórium pre výučbu inteligentných elektroinštalácií.

Stará Turá 25. januára (Teraz.sk-OTS) - Stredná odborná škola v Starej Turej spolu so spoločnosťou ABB včera otvorili moderné laboratórium pre výučbu inteligentných elektroinštalácií. Žiaci sa tak budú môcť v praxi naučiť všetko potrebné pre nový segment, ktorý sa čoraz rýchlejšie rozvíja aj na slovenskom trhu.

ABB je celosvetová spoločnosť pôsobiaca vo vyše 100 krajinách sveta a zamestnáva 145 000 pracovníkov. Sme osobitne otvorení spolupráci so školami, ktoré pripravujú mladých ľudí pre prácu s novými technológiami. Po už zabehnutej tradične dobrej spolupráci s vysokými školami SVŠT v Bratislave a TU v Košiciach sa sústredíme na stredné školy. Preto sme radi tejto „prvej lastovičke“ a dúfame, že budú nasledovať ďalšie,“ povedal v príhovore Marcel van der Hoek, generálny riaditeľ ABB na Slovensku.

Otvorenie laboratória je mimoriadna udalosť. Jednak ide o technológiu budúcnosti a jednak je to zhmotnenie myšlienky, po ktorej volá aj ministerstvo školstva: prepojenie školy a praxe,“ uviedol riaditeľ školy Milan Duroška o laboratóriu. Ide o špecializovanú miestnosť na praktické vyučovanie inteligentných elektroinštalačných systémov, ktorú vybudovali v spolupráci so spoločnosťou ABB.

Otvorili unikátne laboratórium pre výučbu inteligentných elektroinštalácií na Slovensku
Foto: ABB, s.r.o.
Škola v Starej Turej má vo svojom segmente na Slovensku veľmi dobré meno: konala sa tu napríklad celoštátna konferencia Infovek či prvá celoslovenská konferencia Microsoft IT Academy so zahraničnou účasťou. Tunajší žiaci sa okrem iného vzdelávajú aj v oblasti komplexných moderných elektroinštalácií, k čomu patria napríklad počítačové a dátové siete, zabezpečovacie a kamerové systémy, vzdialené ovládanie a iné. V súčasnosti už všetku túto techniku často zabezpečuje inteligentná elektroinštalácia, ktorá riadi chod domu od ovládania spotrebičov, roliet, vykurovania a klimatizácie až po celkovú ochranu domu. A o tom všetkom dokáže dom komunikovať so svojim majiteľom aj na diaľku cez mobilný telefón či internet.

Škola získala laboratórium od spoločnosti ABB do daru ako investíciu do budúcej generácie elektrotechnikov. Je totiž viac ako isté, že nástup nových technológií sa zrýchľuje a ich praktická výučba je dobrým signálom pre ich ďalšie napredovanie.

Spoločnosť ABB je poprednou globálnou spoločnosťou, ktorá pôsobí v oblasti energetiky a automatizácie. Svojim zákazníkom v oblasti priemyslu, výroby a distribúcie energií prináša možnosť zlepšiť ich výkonnosť a zároveň znížiť dopad ich činnosti na životné prostredie.

Na Slovensku pôsobí ABB od roku 1991. V súčasnosti má zastúpenie v 5 mestách a zamestnáva zhruba 200 ľudí.

www.abb.sk