Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNY VIDEOPROJEKT REVERZNE: 22 tunelov opačným smerom, z Vrútok

Foto: Tablet.TV

Vovlaku.sk spolu so ZSSK prináša piaty diel videoprojektu v štýle severských Slow TV. Minulotýždňová trať Zvolen-Vrútky a jej 22 tunelov mala veľký úspech. Dnes ich uvidíte reverzne, z opačného smeru.

Vrútky 9. mája (Vovlaku.sk) - Vovlaku.sk vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) prináša ďalšiu časť videoexperimentu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Virtuálnym rušňovodičom na reálnej vlakovej trase, ste sa vďaka nášmu unikátnemu projektu mohli stať už štyrikrátkrát. Precestovali sme trať Bratislava-Trnava, Trnava-Trenčín, Trenčín-Žilina a Zvolen-Vrútky.

Pre veľký úspech minulotýždňovej trate Zvolen-Vrútky, na ktorej sa nachádza 22 tunelov, sme sa rozhodli ponúknuť vám aj spiatočnú cestu. cestujte s nami z Vrútok do Zvolena od prvej do poslednej sekundy. Staňte sa rušňovodičom v expresnom vlaku Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. Ex 221 v diesel-elektrickom rušni radu 754 (prezývky: Okuliarnik, Štvorka, Brejlovec, Plameňák).



Na rozdiel od reálneho rušňovodiča však budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu cesty opíše, čo sa v danom okamihu okolo vás nachádza. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré znamená prechod do vlakovej reality. Príjemnú cestu!



Pre lepšiu orientáciu na stránke
V hornej časti ponúkame okno, v ktorom prebieha cesta vlaku medzi Vrútkami a Zvolenom.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.


Začiatok trate: Železničná stanica Vrútky
Železničná stanica Vrútky
Foto: Tablet.TV


Projekt TABLET.TV Vlaky


Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať Slovensko na koľajniciach od Bratislavy až po Košice a naspäť. Postupne budeme sprístupňovať jednotlivé úseky tratí, ale aj doplňujúce telereportáže.



Viadukty


V náročnom teréne bolo vybudovaných 112 mostov a priepustov, medzi nimi i 4 viadukty s oceľovými plnostennými konštrukciami a 1 železobetónový klenutý viadukt s hlavným oblúkom rozpätia 55 m.
Kostiviarsky viadukt – je oceľový a má 4 polia po 25 m.
Uľanský viadukt – železobetónová konštrukcia má 1 hlavnú a 3 vedľajšie klenby s rozpätím 19 + 55 + 19 + 19 m. Nad údolím je vo výške 42 m a dĺžka oblúka železobetónovej klenby je 70 m.
Viadukt „Čierna Voda“ – je oceľový a má 5 polí po 25 m.
Viadukt „Glózy“ – je oceľový a má 4 polia po 25 m.
Viadukt „Na Vode“ – je oceľový a má 5 polí po 25 m.



Trať 170 je v úseku Zvolen – Banská Bystrica elektrifikovaná striedavou sústavou 25 kV 50 Hz. Elektrifikáciu robili od novembra 2004 do marca 2007. Zmluva so stavebným dodávateľom, Sdružení Zvolen – Banská Bystrica, zloženého z firiem ŽS Brno a.s., BETAMONT s.r.o., ELTRA s.r.o., bola podpísaná 9. novembra 2004. Stavebné práce sa začali už 25. novembra toho roku. Celková dĺžka elektrifikácie bola 25,125 km.

 Číslo trate: ŽSR - 170
 Správca: Železnice Slovenskej republiky
 Trasa: Vrútky - Zvolen
Rozchod1435 mm


Trasa:
Vrútky – Priekopa – Martin - Košťany nad Turcom – Príbovce - Kláštor pod Znievom – Jazernica - Malý Čepčín – Diviaky - Turčianske Teplice - Horná Štubňa – Čremošné - Harmanec jaskyňa - Dolný Harmanec - Harmanec zastávka – Uľanka – Kostiviarska - Banská Bystrica - Banská Bystrica mesto – Radvaň – Vlkanová – Hronsek - Veľká Lúka - Sliač kúpele - Zvolen mesto - Zvolen osobná stanica

Tunely


Počas štyroch rokov bolo na trati Banská Bystrica – Dolná Štubňa vybudovaných 22 tunelov s celkovou dĺžkou 12 211 m. Projekt počítal so 14. tunelmi, preto sú očíslované od čísla 1 po číslo 14. Zvyšné tunely, označené kombináciou čísla a písmena, boli vybudované kvôli výhodnosti tejto varianty oproti povrchovému vedeniu.

Pre nevhodné podložie v úseku projektovanej trate tak bol vybudovaný tunel 2a, tunely 3a, 4a, 4b, 4c, 4d, 5a boli vybudované namiesto hlbokých zárezov s vysokými skalnými stenami alebo múrmi.

Tunel č. 8 bol budovaný v tvare veľkého oblúka v Starohorskej a Bystrickej doline s cieľom získať nadmorskú výšku. Je považovaný za jeden tunel, prerušený tokom rieky Bystrica.
Foto: Tablet.TV

Najdlhším tunelom trate je tunel č. 14 – Čremošniansky (nazývaný i Harmanecký), ktorý je zároveň najdlhším železničným tunelom ŽSR. Jeho prerazenie trvalo iba 23 mesiacov a odchýlka počas výstavby predstavovala v smerovom profile 28 mm, výškovom 5 mm a dĺžkovom 35 mm.

Stali sa charakteristickým prvkom celej trate. Pri stavbe tunelov bola použitá rakúska modifikovaná tunelovacia metóda. Ako prvá sa razí spodná smerová štola o svetlosti 8 – 12 m2, z nej sa vo vzájomnej vzdialenosti 40 – 96 m vylamovali šikmé klenbové zálomy, vyrúbal sa celý klenbový priestor (tzv. kalota), a nakoniec sa dorúbal zvyšok plného profilu. Obmurovka bola, zjednodušene povedané, 2 typov: opory betónové a klenba kamenná, alebo celá obmurovka murovaná kamenná.

Na trase VRÚTKY-ZVOLEN sa nachádza 22 tunelov:


 ČÍSLO NÁZOV DĹŽKA (m)MEDZISTANIĆNÝ ÚSEK
 1 Kačiský349,80Banská Bystrica – Kostiviarska
 2 Dolinský I.120Kostiviarska – Uľanka
2aDolinský II.576Kostiviarska – Uľanka
3Polkanovský I.900Uľanka – Harmanec
3aPolkanovský II.116Uľanka – Harmanec
4Ulmanský I.525Uľanka – Harmanec
4aUlmanský II.41,04Uľanka – Harmanec
4bUlmanský III.67,1Uľanka – Harmanec
4cUlmanský IV.50Uľanka – Harmanec
4dUlmanský V.64,28Uľanka – Harmanec
5Čabradský I.280Harmanec – Dolný Harmanec
5aČabradský II.144Harmanec – Dolný Harmanec
6Harmanecký I.200Harmanec – Dolný Harmanec
7Harmanecký II.294Dolný Harmanec – Harmanec jaskyňa
8aJapeňský I.1133Dolný Harmanec – Harmanec jaskyňa
8bJapeňský II.756Dolný Harmanec – Harmanec jaskyňa
9Grehelský I.1300Dolný Harmanec – Harmanec jaskyňa
10Grehelský II.280Dolný Harmanec – Harmanec jaskyňa
11Kosiensky70Harmanec jaskyňa – Čremošné
12Rabkynský197Harmanec jaskyňa – Čremošné
13Tufenský50Harmanec jaskyňa – Čremošné
14Čremošniansky tunel4 698Harmanec jaskyňa – Čremošné


Koniec trate je vo Zvolene
Železničná stanica Zvolen
Foto: Tablet.TV


Zaujímavosti trate:


Priekopa
Priekopa je mestská časť mesta Martin zriadená na základe Štatútu. Mestskú časť pretína potok Jordán a nachádza sa tu stará zástavba ešte z 18. storočia, rovnako ako panelové sídlisko. Do roku 1971 bola samostatnou obcou.

Košťany nad Turcom
Najväčší požiar v Košťanoch nad Turcom bol zaznamenaný 27.júna 1887 keď zhorelo sedemnásť obytných budov a dvadsaťštyri budov hospodárskych. Šetrenie na vybavení hasičského zboru sa nevyplatilo a tak bolo predstavenstvo obce nútené v roku 1894 zakúpiť požiarnú striekačku. Najväčšiu povodeň zaznamenali v obci 25.-26. júla 1960 kedy bol strhnutý most z Koštian nad Turcom do Turčianskeho Petra a rieka Turiec sa vyliala zo svojho koryta tak isto ako aj potok Belianka.

Kláštor pod Znievom
K obdobiu Tatárskych nájazdov sa viaže aj povesť o Znievskom hrade, ktorý zachránil statočný poddaný. V Kláštore pod Znievom 23. októbra 2010.
Tu bude player


Turčianske Teplice
Leto pomaly prichádza a príjemné voľné chvíle môžete stráviť aj v tomto kúpeľnom meste.
Kúpele Turčianske Teplice. Na archívnej snímke areál SPA & Aquapark.
Foto: TASR - František Iván


Uľanka
V 19. storočí sa v Ulmanke (Uľanke) nachádzal kaštieľ rodiny Borsiczkých, ktorého súčasťou bol aj pivovar. V rokoch 1848-1849 bol však kaštieľ vyplienený.

Kostiviarska
Kostiviarska je mestská časť Banskej Bystrice. V obci žil aj Ľudo Ondrejov, ktorý tu má svoj pomník.

Banská Bystrica
V roku 1940 sa stala Banská Bystrica sídlom novej Pohronskej župy. Postavila sa nová ľudová škola (rok 1939), budova Spojených elektrární (rok 1941) a stavala sa nová železničná stanica. Po vypuknutí SNP sa Banská Bystrica stala politickým, vojenským a administratívnym centrom povstaleckého Slovenska.
Železničná stanica Banská Bystrica
Foto: Tablet.TV

Sídlili tu vedúce sily povstania – Slovenská národná rada, Veliteľstvo 1. čs. armády na Slovensku, prišla sem delegácia čs. emigrantskej vlády v Londýne a predstavitelia moskovského vedenia KSČ.

Vlkanová
Železnica je v obci Vlkanová od roku 1883, poštový úrad od roku 1949 a miestny rozhlas od roku 1951.