Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Dnes pribúda nová trať Trnava - Trenčín

Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vďaka spolupráci so ZSSK vám prináša zážitok, inšpirovaný hitom severských televízií. Druhý diel úspešného projektu vám ponúka novú cestu, teraz po trati Trnava - Trenčín v role rušňovodiča!

Bratislava 18. apríla (Teraz.sk/TABLET.TV) - TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) prináša ďalšiu časť videoexperimentu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval. Podobné projekty sú však hitom mnohých zahraničných, najmä severských televízií.

Minulý týždeň sme vám umožnili stať sa virtuálnym rušňovodičom na reálnej vlakovej trase Bratislava - Trnava a video sa na niekoľko dní stalo najnavštevovanejšou správou našej stránky. Viacerí z vás nám písali svoje námety, aké železničné trate by sme týmto spôsobom mohli sprístupniť v ďalších dieloch projektu.

Dnes ponúkame možnosť precestovať trať Trnava - Trenčín od prvej do poslednej sekundy v role rušňovodiča rýchlika Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. R 605 (Dargov) v elektrickom rušni radu 361.



Na rozdiel od reálneho rušňovodiča však budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu cesty opíše, čo sa v danom okamihu okolo vás nachádza. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré znamená prechod do vlakovej reality. Príjemnú cestu!



Pre lepšiu orientáciu na stránke

V hornej časti ponúkame okno, v ktorom prebieha cesta vlaku medzi Trnavou a Trenčínom nankrútená od prvej do poslednej sekundy a bez jediného strihu.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach


Začiatok cesty: Železničná stanica Trnava
Železničná stanica Trnava
Foto: Tablet.TV


Projekt TABLET.TV Vlaky
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať Slovensko na koľajniciach od Bratislavy až po Košice a naspäť. Postupne budeme sprístupňovať jednotlivé úseky tratí, ale aj doplňujúce telereportáže.



Technické údaje o vlaku, na ktorom idete



Jazda v rýchliku Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. R 605 (Dargov) v elektrickom rušni radu 361.

Radenie vlaku: Rušeň 361 + reštauračný vozeň WRRm + vozeň Apeer61 + jedálenský vozeň WRRmeer61 + vozeň Bdghmeer61 + vozeň Bdteer/Bdgteer + vozeň Bmpeer61 + 3x vozeň Beer61 + 4x vozeň Bmeer61.

Foto: Tablet.TV


Dôležité body trate a čas na videu


Foto: Tablet.TV


Koniec trate, Železničná stanica Trenčín.
Foto: Tablet.TV


Z histórie trate:


V roku 1856 historici zaznamenali prvé snahy o vybudovanie Považskej železnice. Prvého mája 1873 oficiálne spustili premávku parnej železnice na úseku Bratislava – Trnava. Druhého júna 1876 bol otvorený úsek po Nové Mesto nad Váhom a 1. mája 1878 bol dokončený úsek po Trenčín.



Treba vedieť: Dvojkoľajný železničný tunel Turecký vrch sa nachádza na železničnom koridore č. V Bratislava – Žilina – Košice - Čierna nad Tisou, v medzistaničnom úseku Nové Mesto nad Váhom – Trenčianske Bohuslavice, v novom železničnom kilometri 102,485 – 104,260.
Soška svätej Barbory, patrónky baníkov stráži vchod do severného portálu novobudovaného železničného tunela pod Tureckým vrchom, neďaleko Trenčianskych Bohuslavíc, okres Nové Mesto nad Váhom.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Tunel je v podstate preložkou bývalej železničnej trate, ktorá obchádzala masív Tureckého vrchu v jeho úbočí v súbehu s cestou I. triedy I/61 a Biskupickým kanálom rieky Váh. Preložku trate bolo nutné uskutočniť kvôli nevyhovujúcim smerovým pomerom bývalej železničnej trate (rýchlosť len 80 km/h) pre požadovanú rýchlosť 160 km/h.

Celková dĺžka tunela Turecký vrch v osi je 1775 m, razená časť má dĺžku 1740 m. Turecký vrch má nadmorskú výšku 346,3 m n.m. Je prírodnou rezerváciu od roku 1984 s výmerou 30,4 ha.

Foto: Tablet.TV


Zaujímavosti:


Brestovany
Rok 1836 bol rokom najväčšieho rozhodnutia v Brestovanoch. Veľkostatkári, ktorí mali majetok medzi Bratislavou a Trnavou sa dohodli na stavbe konskej železnice. S jej budovaním sa začali v roku 1838 a prvá časť Bratislava - Trnava bola dokončená o osem rokov neskôr v roku 1846. V tom istom roku vybudovali aj železnicu z Trnavy do Serede.

Leopoldov
Pri vyhlásení I. československej republiky bol dôležitý železničný uzol Leopoldov obsadený početným maďarským vojskom, ktoré však v noci na 29. novembra 1918 bez boja opustilo Leopoldov. V ten istý deň obsadilo mesto československé vojsko.
Koľajisko v stanici Leopoldov. Ilustračné foto.
Foto: TASR - Daniel Veselský

Priemyselnému rozvoju mesta napokon výrazne pomohla výstavba železničnej trate a významného diaľničného traktu (Bratislava – Trenčín), ktorý Leopoldov zaraďuje medzi strategické slovenské komunikačné uzly.

Drahovce
Obec Drahovce postihlo v minulosti niekoľko katastrofických udalostí. Najväčšia povodeň doľahla na obec 26.-28. augusta 1813, kedy všetky domy vrátane novopostavenej školy boli zničené. Obyvatelia sa pred vodou uchránili útekom na vŕšok v Dolných Voderadoch.

Ďalším prírodným živlom postihujúcim obec boli požiare. Často pohlcovali slamou pokryté domy a stodoly. Medzi najväčšie patrí požiar z roku 1882. Vypukol v časti Važina a zničil väčšiu časť vtedajšej obce. V tom istom roku založil notár Štefan Kardhord dobrovoľný hasičský zbor, ktorý aktívne likvidoval požiare, takže veľké škody už nevznikali. Avšak 14. novembra 1887 napriek jeho zásahu plamene ohňa podporované silným vetrom pohltili 84 domov a 46 stodôl.

Piešťany
Osídlenie dnešného kúpeľného mesta Piešťany a jeho okolia siaha až do dávneho praveku, kedy sa v blízkosti horúcich termálnych prameňov usídlil lovec mamutov, čo potvrdil aj archeologický nález Moravianskej Venuše - plastika ženy vyrezaná z mamutieho kla z mladšieho obdobia staršej doby kamennej.

Roku 1720 daroval panovník Karol VI. panstvo Hlohovec a s ním i Piešťany Jánovi Leopoldovi Erdődymu. Erdődyovcom patrilo mestečko Piešťany až do roku 1848 a kúpele až do roku 1940. Začiatkom 19. storočia dal Jozef Erdődy vybudovať v klasicistickom štýle prvé murované kúpeľné budovy. a založil aj kúpeľný park.

Najväčší rozmach kúpeľov nastal po roku 1889, potom ako si kúpele prenajala od Erdődyovcov rodina Winterovcov.
Historicky prvé stretnutie potomkov rodiny Winterovcov, ktorí v začiatku 20. storočia stáli pri zrode slávy kúpeľov, pripravili na tieto dni v Piešťanoch. Do známeho kúpeľného mesta prišli viac ako tri desiatky vnukov, pravnukov a ďalších príbuzných, žijúcich sčasti na Slovensku, tiež v Rakúsku, Nemecku a USA. Sústredili sa okolo hotela Sandor Pavillon, ktorý dal postaviť prvý v rade nájomcov kúpeľov - Alexander (Sandor) Winter pre liečbu úradníkov v rámci Robotníckej nemocnice.
Foto: TASR - Peter Kollár

Brunovce
Na území dnešnej obce Brunovce bolo kostrové pohrebisko únetickej kultúry zo staršej doby bronzovej.

Nové Mesto nad Váhom
Nepokojné časy vždy mali za následok celkový úpadok, z ktorého sa Nové Mesto nad Váhom spamätalo až po normalizácii pomerov. Maximilián II., aby podporil hospodársky rozvoj mesta, v roku 1576 zvýšil počet výročných jarmokov na šesť a Ferdinand III. až na sedem.

Nové Mesto sa postupne stalo dôležitým obchodným centrom na západnom Slovensku. Na týždenných trhoch a ročných jarmokoch sa predávali nielen výrobky z dielní tunajších remeselníkov a poľnohospodárske plodiny z okolia, ale aj zo susednej Moravy.

V roku 1929 otvorili železnicu Nové Mesto nad Váhom - Veselí nad Moravou.
Na archívnej snímke železničiari opravujú strhnuté elektrické troleje 5. februára 2014 pri Novom Meste nad Váhom.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Trenčianske Bohuslavice
Trenčianske Bohuslavice sú jednou z mála obcí na Slovensku, kde na základe výsledkov archeologického prieskumu možno s istotou hovoriť o konkrétnych podmienkach života v staršej dobe kamennej - paleolite.

O živote paleolitického lovca podal svedectvo archeologický výskum, ktorý v rokoch 1981 - 1985 uskutočnil dr. Juraj Bárta, pracovník Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre. Nálezisko sa nachádza na nízkej sprašovej terase nad potokom Bošáčka, v miestach bývalej tehelne.

Trenčín
Považská železnica dosiahla predmestie Trenčína v Istebníku v roku 1879. Vtedy vznikla i prvá mestská hromadná doprava v meste: od hotela „Zlatý baran“ na námestí odchádzali ku každému vlaku do Istebníka omnibusy.
na archívnej snímke elektrický poschodový osobný vlak pokrstený menom Lucia pred odchodom 21. marca 2011 na svoju prvú jazdu zo stanice Trenčín do Nového Mesta nad Váhom.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V roku 1883 postavili prvý železničný most v Trenčíne a budovu železničnej stanice, ktorá dodnes stojí v parku. Most bol dlhý 256 metrov. Druhý železničný most cez Váh postavili v roku 1907. Jeho stavbu si vyžiadalo zdvojkolajenie Považskej železnice.