Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Cestujeme z ukrajinských hraníc

Unikátny vlakový videoprojekt Foto: TABLET.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 20. februára (Teraz.sk/TABLET.TV) - Pred týždňom sme vám umožnili pozorovať trať z hľadiska rušňovodiča po trati 140 zo stanice Chynorany do Prievidze. V ďalších dieloch projektu Vám postupne ukážeme všetky železničné trate na Slovensku.

Dnes sa dostaneme až na hranice s Ukrajinou a precestujeme trať 190 Čierna nad Tisou - Slovenské Nové Mesto od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v osobnom vlaku Os 8818.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.

Príjemnú cestu vlakom!

Pre lepšiu orientáciu na stránke


V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Čiernou nad Tisou a Slovenským Novým Mestom zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.


Začiatok cesty: Železničná stanica Čierna nad Tisou


Železničná stanica Čierna nad Tisou
Foto: Tablet.TV


Projekt TABLET.TV
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach- VO VLAKU. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme Vám najdôležitejšie železničné stanice, alebo zoberieme Vás do železničného depa, kde Vám ukážeme železničnú techniku.

Technické údaje o vlaku a trati
Jazda v oosobnom vlaku Os 8818 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v elektrickom rušni radu 163.

Radenie vlaku: Rušeň 163 + 2x osobný vozeň Bdmpeer +3x osobný vozeň Bdgteer.

Železničná trať Čierna nad Tisou - Slovenské Nové Mesto (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 190) je elektrifikovaná dvojkoľajná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Košice a hraničný prechod Čierna nad Tisou. Je súčasťou V. koridoru a patrí medzi dôležité trate.

Číslo trate: ŽSR 190
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Čierna nad Tisou- Slovenské Nové Mesto
Rozchod: 1435 mm
Elektrifikácia: 3 kV =


Z histórie trate


Trať bola budovaná ako pokračovanie Košicko-bohumínskej železnice, uvedenej do prevádzky v roku 1872.

Odovzdávanie jednotlivých úsekov do prevádzky:
úsek Slovenské Nové Mesto – Čierna nad Tisou 25. 8. 1872

Zdvojkoľajňovanie trate :
úsek Čierna nad Tisou - Michaľany rok 1951
úsek Michaľany - Kuzmice rok 1953

Elektrifikácia trate:

úsek Čerhov – Čierna nad Tisou 1.7.1962
Zdroj: wikipedia.org a vlaky.net

Stanice na trati:
• Čierna nad Tisou
• Čierna nad Tisou zastávka
• Biel z
• Dobrá
• Pribeník
• Veľký Horeš
• Somotor nz
• Streda nad Bodrogom
• Borša z
• Slovenské Nové Mesto – odbočka do maďarského mesta Nové Mesto pod Šiatrom (Sátoraljaújhely)


Koniec cesty – stanica Slovenské Nové Mesto


Stanica Slovenské Nové Mesto
Foto: Tablet.TV


Zaujímavosti na trati


Rieka Bodrog
Bodrog vzniká sútokom riek Ondavy a Latorice pri Zemplíne. Je pravým prítokom rieky Tisa. Hranicu s Maďarskom prekračuje blízko obcí Klin nad Bodrogom a Borša. Rieka Bodrog je jedinou východoslovenskou vodnou cestou (je splavná väčšími loďami, podľa vodného stavu dosahuje hĺbku min. 230 cm).
Bodrog
Foto: Tablet.TV

Pri obciach Streda nad Bodrogom a Viničky pretínajú rieku dva železničné a jeden cestný most. V mieste kde rieka opúšťa Slovensko je najnižšie položené miesto Slovenska 94,3 m n. m.

V minulosti pred vystavením hrádzí v 19. storočí vtekalo do Východoslovenskej nížiny päť riek Latorica, Uh, Laborec, Ondava a Topľa v tvare roztvorenej dlane, a vytvárali obrovské močarisko až po Tisu.

Slovenské Nové Mesto
Slovenské Nové Mesto (nem. Slowakisch-Neustadt, maď. Újhely, Kisújhely) je obec na Slovensku v okrese Trebišov. Do roku 1918 a v rokoch 1938 až 1945 bola obec súčasťou maďarského mesta Sátoraljaújhely.
Na mieste terajšej obce existovala usadlosť "Sátor-alja" (Pod-stanom) od 10. storočia. Po zničení Tatármi v 13. storočí sa obec znova vybudovala. Po dohode obyvateľov sa pôvodný názov obce rozšíril na Sátoraljaújhely (Nové Mesto pod Šiatrom). Štatút mesta získala v roku 1261 pod kráľom Bela IV.

Po Trianonskej zmluve bolo mesto rozdelené na dve časti hranicou vedúcou cez rieku Roňava. Po roku 1918 novovzniknutá časť dostala názov Slovenské Nové Mesto.