Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Ideme na ukrajinské hranice

Železničná stanica Streda nad Bodrogom Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 15. januára (Teraz.sk/Tablet.TV) - Pred týždňom sme vám umožnili pozorovať trať z hľadiska rušňovodiča po trati 190 zo stanice Košice do Slovenského Nového Mesta. V ďalších dieloch projektu Vám postupne ukážeme všetky železničné trate na Slovensku..

Dnes sa dostaneme až na hranice s Ukrajinou. Precestujeme trať 190 Slovenské Nové Mesto – Čierna nad Tisou od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v osobnom vlaku Os 8811.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.

Príjemnú cestu vlakom!

Pre lepšiu orientáciu na stránke


V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Slovenským Novým Mestom a Čiernou nad Tisou zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.


Začiatok cesty: Železničná stanica Slovenské Nové Mesto


Železničná stanica Slovenské Nové Mesto
Foto: Tablet.TV


Projekt TABLET.TV
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach - VO VLAKU. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme Vám najdôležitejšie železničné stanice, alebo zoberieme Vás do železničného depa, kde Vám ukážeme železničnú techniku.

Technické údaje o vlaku, v ktorom sa veziete a trati
Jazda v oosobnom vlaku Os 8811 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v elektrickom rušni radu 163.

Radenie vlaku: Rušeň 163 + 5x osobný vozeň Bdgteer.

Železničná trať Slovenské Nové Mesto - Čierna nad Tisou (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 190) je elektrifikovaná dvojkoľajná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Košice a hraničný prechod Čierna nad Tisou. Je súčasťou V. koridoru a patrí medzi dôležité trate.

Číslo trate: ŽSR 190
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Slovenské Nové Mesto – Čierna nad Tisou
Rozchod: 1435 mm
Elektrifikácia: 3 kV =


Z histórie trate


Trať bola budovaná ako pokračovanie Košicko-bohumínskej železnice, uvedenej do prevádzky v roku 1872.

Odovzdávanie jednotlivých úsekov do prevádzky: Úsek Slovenské Nové Mesto – Čierna nad Tisou 25.8.1872

Zdvojkoľajňovanie trate :
úsek Čierna nad Tisou - Michaľany rok 1951
úsek Michaľany - Kuzmice rok 1953

Elektrifikácia trate :
úsek Čerhov – Čierna nad Tisou 1.7.1962
Zdroj: wikipedia.org a vlaky.net

Koniec cesty – stanica Čierna nad Tisou


Stanica Čierna nad Tisou
Foto: Tablet.TV


Zaujímavosti na trati


Slovenské Nové Mesto
Slovenské Nové Mesto (nem. Slowakisch-Neustadt, maď. Újhely, Kisújhely) je obec na Slovensku v okrese Trebišov. Do roku 1918 a v rokoch 1938 až 1945 bola obec súčasťou maďarského mesta Sátoraljaújhely.
Slovenské Nové Mesto
Foto: TASR

Na mieste terajšej obce existovala usadlosť "Sátor-alja" (Pod-stanom) od 10. storočia. Po zničení Tatármi v 13. storočí sa obec znova vybudovala. Po dohode obyvateľov sa pôvodný názov obce rozšíril na Sátoraljaújhely (Nové Mesto pod Šiatrom). Štatút mesta získala v roku 1261 pod kráľom Bela IV.

Po Trianonskej zmluve bolo mesto rozdelené na dve časti hranicou vedúcou cez rieku Roňava. Po roku 1918 novovzniknutá časť dostala názov Slovenské Nové Mesto.

Rieka Bodrog
Bodrog vzniká sútokom riek Ondavy a Latorice pri Zemplíne. Je pravým prítokom rieky Tisa. Hranicu s Maďarskom prekračuje blízko obcí Klin nad Bodrogom a Borša. Rieka Bodrog je jedinou východoslovenskou vodnou cestou (je splavná väčšími loďami, podľa vodného stavu dosahuje hĺbku min. 230 cm).
Bodrog
Foto: Tablet.TV

Pri obciach Streda nad Bodrogom a Viničky pretínajú rieku dva železničné a jeden cestný most. V mieste kde rieka opúšťa Slovensko je najnižšie položené miesto Slovenska 94,3 m n. m.

V minulosti pred vystavením hrádzí v 19. storočí vtekalo do Východoslovenskej nížiny päť riek Latorica, Uh, Laborec, Ondava a Topľa v tvare roztvorenej dlane, a vytvárali obrovské močarisko až po Tisu.