Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z českých hraníc do Bratislavy

Kúty Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 2. január (Teraz.sk/TABLET.TV) - Pred niekoľkými dňami sme vám umožnili pozorovať trať z hľadiska rušňovodiča na trase zo Žiliny až do Košíc. Z trate 180 sa presunieme na trať 110 a začneme v stanici Kúty blízko českých hraníc. V ďalších dieloch projektu Vám postupne ukážeme všetky železničné trate na Slovensku.

Dnes ponúkame možnosť precestovať trať 110 Kúty - Bratislava od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča rýchlika Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. vo vlaku EC 275 (Jaroslav Hašek) Českých dráh.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.

Príjemnú cestu!

Pre lepšiu orientáciu na stránke


V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Kútmi a Bratislavou zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.


Začiatok cesty: Železničná stanica Kúty


Železničná stanica Kúty
Foto: Tablet.TV


Projekt TABLET.TV
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme vám najdôležitejšie železničné stanice, alebo zoberieme Vás do železničného depa, kde Vám ukážeme železničnú techniku.

Technické údaje o vlaku, v ktorom sa veziete
Jazda vo vlaku EC 275 (Jaroslav Hašek) Českých dráh, ktoré spolupracujú so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. v univerzálnom elektrickom rušni radu 380.

Radenie vlaku: Rušeň 380 + vozeň Apee+ reštauračný vozeň WRmee + osobný/služebný vozeň Bbdgmee + 2x vozeň Bee + 2x vozeň Bdpee.

Železničná trať Bratislava – Kúty – Břeclav (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 110) je elektrifikovaná dvojkoľajná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Bratislavu a český Břeclav. Trať je súčasťou Paneurópskeho dopravného koridoru č. 4., spájajúceho Drážďany a Istanbul.

Číslo trate: ŽSR 110
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Kúty – Bratislava
Rozchod: 1435 mm
Elektrifikácia: 25 kV 50 Hz


Z histórie trate
Už od roku 1848 viedla trať z Bratislavy do Devínskej Novej Vsi, Marcheggu a Gänserndorfu v Rakúsku, kde sa spájala s traťou Viedeň – Břeclav, vybudovanou už v roku 1839. Trať medzi Bratislavou a Břeclavou budovali až v rokoch 1889 – 1891, kedy Železničná spoločnosť Moravskej doliny vybudovala úsek z Devínskej Novej Vsi do Skalice.

Trať bola dokončená vybudovaním úseku Kúty – Brodské – Břeclav v roku 1900, kedy dokončili most cez Moravu.
Po prvej svetovej vojne bola na celom úseku vybudovaná druhá koľaj a trať bola v roku 1967 ako prvá na Slovensku elektrifikovaná napäťovou sústavou 25kV, 50Hz.

Na Záhorí bola prvá elektrifikovaná trať na Slovensku z Bratislavy cez Kúty a Brodské do Břeclavi, a to už v roku 1967. Trať z Kútov na Trnavu elektrifikovali roku 1982, trať Kúty - Holíč - Hodonín je pre čiastočnú dopravu elektrifikovaná od roku 1983. Tak sú všetky frekventované trate elektrifikované, bočné železnice majú motorovú vlakovú prevádzku.

Prevádzka na trati Dev. Jazero - Stupava pre neefektívnosť a rozvoj autobusovej dopravy po roku 1960 pre osobnú dopravu zanikla. Dostavbou spojenia z Plav. Mikuláša do Jablonice by zlacnela doprava z cementárne v Rohožníku a odbremenila by sa aj trať Bratislava - Kúty pre osobnú i nákladnú dopravu.
Zdroj: wikipedia.org a vlaky.net

Stanice na trati:
• Kúty – križovatka s traťou 114 (Kúty – Skalica – Sudoměřice SŽDC) a 116 (Kúty – Trnava)
• Sekule
• Moravský Ján
• Závod
• Veľké Leváre
• Malacky
• Plavecký Štvrtok
• Zohor – križovatka s traťou 112 (Zohor – Plavecký Mikuláš) a 113 (Zohor – Záhorská Ves)
• Devínske Jazero
• Devínska Nová Ves – križovatka s traťou 110 (BA – DNV – Marchegg)
• Bratislava-Lamač
• Bratislava-Železná studienka
• Bratislava (hl. stanica) – križovatka s traťou 100 (BA – DNV – Marchegg), 120 (BA – Žilina), 130 (BA – Štúrovo), 132 (BA – Rajka) a 607 (BA hl. stanica – Nové mesto)


Koniec cesty – stanica Bratislava


Stanica v Bratislave
Foto: Tablet.TV


Zaujímavosti na trati


Lamačský tunel
Lamačský tunel I. II. leží na trati č. 110 (Bratislava - Kúty) tesne za žst. Bratislava hl.st. smerom na žst. Kúty.
Lamačský tunel
Foto: Tablet.TV

Lamačský tunel I. bol uvedený do prevádzky v roku 1848. Tunel bol až do rekonštrukcie v roku 2008 bez elektrifikácie. Lamačský tunel II. bol ukončený v roku 1902, je elektrifikovaný striedavou napájacou sústavou 25 kV 50 Hz.

Zohor
Zohor je obec na Slovensku v okrese Malacky. Obec sa nadchádza približne 30 km severozápadne od Bratislavy. V obci je rímskokatolícky kostol sv. Margity z roku 1898 a kaplnky sv. Rozálie z roku1832, sv. Jána Nepomuckého z roku 1910 a sv.Izidora z roku 1944. V malom parku pred kostolom sa nachádza socha Sedembolestnej Panny Márie z roku 1817.V parku pred kostolom sa nachádza aj pomník Milana Rastislava Štefánika.

V obci sa nachádza pomník dvom americkým letcom, ktorí zahynuli 17.októbra1944 pri havárii bombardéra B-24 Liberator neďaleko obce.

Malacky
Letecká základňa Malacky alebo aj Letisko Malacky-Kuchyňa (ICAO: LZMC) je vojenské letisko, ktoré sa nachádza v blízkosti mesta Malacky a obce Kuchyňa. Svoju základňu tu má Dopravné letecké krídlo, ktoré tvorí 1. Dopravný roj (vybavený lietadlami An-26) a 2. Dopravný roj (vybavený lietadlami L-410 Turbolet).
Letisko Kuchyňa
Foto: TASR

a letisko sa z letiska na Sliači dočasne presťahovala aj 1. letka (vybavená stíhacími lietadlami MiG-29AS a cvično-bojovými MiG-29UBS), 2. letka (vybavená cvičnými lietadlami L-39CM Albatros a L-39ZAM Albatros), ktorá je súčasťou Zmiešaného krídla Otta Smika Sliač.