Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Union ZP: Novelu o vstupe inovatívnych liekov treba prepracovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Inovatívne lieky by mali jednoduchšie vstupovať do zoznamu kategorizovaných liekov, čo umožní ich preplácanie zdravotnými poisťovňami pre všetkých pacientov.

Bratislava 11. januára (TASR) - Súčasná legislatíva týkajúca sa stanovovania úhrad liekov z verejného zdravotného poistenia potrebuje zásadné zmeny. Predložená novela zákona z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorá má uľahčiť vstup inovatívnych liekov na trh, však potrebuje prepracovať. Podľa Union zdravotnej poisťovne (ZP) novela značne znižuje transparentnosť v rozhodovaní o úhrade liekov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

"Navyše sa javí, že tento proces rozhodovania nie je dostatočne pripravený, keďže Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve, ktorý by sa mal podľa MZ na tomto procese zúčastňovať, nie je v súčasnosti plne funkčný," pripomenula Dupaľová Ksenzsighová.

Obavy z netransparentného rozhodovania o úhradách liekov z verejného zdravotného poistenia tiež podľa ZP vyvoláva to, že Najvyšší kontrolný úrad SR v septembri 2021 na základe kontrolovaného obdobia rokov 2017 až 2020 konštatoval, že proces posudzovania liekov na MZ má významné trhliny. "Avšak predložený legislatívny návrh túto skutočnosť dostatočne nereflektuje," poukázala hovorkyňa.

Union ZP upozornila aj na to, že legislatívny návrh, ktorý je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, dostatočne nezohľadňuje výšku schválených nákladov na lieky v rámci rozpočtu pre zdravotníctvo 2022.

Inovatívne lieky by mali jednoduchšie vstupovať do zoznamu kategorizovaných liekov, čo umožní ich preplácanie zdravotnými poisťovňami pre všetkých pacientov. Výška sumy by mala však zodpovedať miere klinického prínosu pre pacienta. Vyplýva to z novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, ktoré MZ predložilo na pripomienkovanie. Cieľom novely je podporiť presun inovatívnych liekov zo súčasného výnimkového režimu do režimu kategorizácie. Novela tiež podporuje vstup generických a biologicky podobných liekov na trh.