Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Union sa vyjadrí ku konečnej verzii podmienok kategorizácie nemocníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyhláška, ktorú predstavilo ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň, okrem iného stanovuje maximálne čakacie doby na plánované operácie.

Bratislava 29. júna (TASR) - Súkromná Union zdravotná poisťovňa (ZP) sa chce k podmienkam kategorizácie ústavnej zdravotnej starostlivosti vyjadriť až po zverejnení konečnej verzie. "Novelizácia je rozsiahla, nevieme sa k tomu takto vyjadriť. Na kategorizačnom procese sme sa zúčastnili, avšak materiál je momentálne v pripomienkovom konaní," uviedla pre TASR hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Vyhláška, ktorú predstavilo ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň, okrem iného stanovuje maximálne čakacie doby na plánované operácie. Na tie, ktoré nie sú akútne, by sa čakalo od siedmich do 365 dní. "Čakacia listina je poradovník, ktorý sa tvorí, ak poskytovateľ zdravotnej starostlivosti (nemocnica) nemôže odliečiť pacientov do troch mesiacov. Podľa platnej vyhlášky sa tvoria čakacie listiny na vybrané choroby oka, choroby obehovej sústavy a choroby svalovej a kostrovej sústavy," spresnila hovorkyňa.

V Union ZP je podľa jej slov na čakacích listinách 141 ľudí. "Dĺžka čakacej doby sa priemerne pohybuje od 80 do 250 dní, závisí od poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, od jeho kapacitných možností a aktuálneho zdravotného stavu a pridružených ochorení poistenca," vysvetlila Dupaľová Ksenzsighová. Dodala, že v niektorých zariadeniach zdravotná poisťovňa čakacie listiny vôbec neeviduje a poistenci sú operovaní priebežne.

Ostatné dve slovenské zdravotné poisťovne hodnotia zadefinovanie maximálnych čakacích dôb pozitívne. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ozrejmila, že vyhláška upravuje aj oblasti, pri ktorých sa doposiaľ dĺžka čakacej doby nesledovala. Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera podotkla, že skrátenie čakacích dôb vyžaduje finančnú a legislatívnu stabilitu a samotná vyhláška nestačí.