Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Union ZP: Uvoľnenie financií za poistencov štátu je nedostatočné

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej celkovo prišlo verejné zdravotné poistenie približne o 460 miliónov eur.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Uvoľnenie 90 miliónov eur na platby za poistencov štátu považuje Union zdravotná poisťovňa (ZP) za nedostatočné. Ako v reakcii na rozhodnutie Ministerstva financií (MF) SR uviedla hovorkyňa súkromnej zdravotnej poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová, platba za poistencov štátu je aktuálne na historickom minime a už nie je porovnateľná ani s platbami v Českej republike.

Union ZP pripomenula, že v októbri MF SR vybralo z verejného zdravotného poistenia približne 230 miliónov eur, ktoré boli určené na rok 2021. "Štátny rozpočet na rok 2022 bol zostavený na úrovni tohto zníženého objemu na rok 2021, čiže de facto bolo zdravotníctvo druhýkrát ukrátené o ďalších 230 miliónov eur aj na rok 2022," skonštatovala hovorkyňa s tým, že celkovo prišlo verejné zdravotné poistenie približne o 460 miliónov eur.

Tlačový odbor MF SR v utorok (30. 11.) TASR informoval, že rezort financií uvoľnil 90 miliónov eur do zdravotníctva prostredníctvom platby za štátnych poistencov. Ďalšie tri milióny eur dostanú nemocnice na kúpu nových prístrojov či potrebné rekonštrukcie.