Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Union ZP vníma stanovisko ÚDZS k cenám ako kritiku, Dôvera ho nechápe

Ilustračná snímka. Foto: TASR

ÚDZS upozornil, že do tvorby cien zdravotných výkonov treba vniesť väčšiu transparentnosť zo strany zdravotných poisťovní aj zaangažovanosť ministerstva zdravotníctva ako cenového regulátora.

Bratislava 21. marca (TASR) - Stanovisko Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) k cenotvorbe zdravotných výkonov vníma Union zdravotná poisťovňa (ZP) ako neprimeranú kritiku súkromných poisťovní. Dôvera zas odkázala, že napriek tomu, že v nej pracujú chápaví ľudia, nerozumejú, o čo úradu ide. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) považuje za neobjektívne vyjadrovať sa len k vytrhnutému tvrdeniu o netransparentnosti cien za zdravotné výkony.

"Úrad tvrdí, že na Slovensku platíme nadpriemerné odvody v porovnaní s Európou, čo však nie je pravda. Výšku odvodov je potrebné vnímať v nominálnej výške, a tá na Slovensku patrí medzi najnižšie v EÚ," reagoval pre TASR manažér odboru PR Dôvery Branislav Cehlárik. Upozornil tiež, že ceny sa až na špecifické výnimky neurčujú, ale dohodujú na rokovaniach medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Zmysel zdravotnej poisťovni nedáva ani volanie úradu po transparentnosti, keďže pripomína, že všetky ceny a zmluvy sú zverejnené na webe zdravotnej poisťovne.

Dôvera súhlasí s ÚDZS, že katalóg výkonov a nastavenie DRG sú na Slovensku zlé. "Tento stav je dôsledok doterajšej práce štátu a štátnych orgánov vrátane UDZS," podotkla. Návrh úradu porovnávať ceny s Českou republikou je podľa nej dobrý krok, no len ak slovenské zdravotníctvo bude financované rovnakou mierou ako české. "Bez primeraného (porovnateľného) financovanie to nie je nič iné ako populistický návrh," doplnila. Zdravotníctvo podľa nej trápia úplne iné témy ako ÚDZS. Dôveru mrzí, že úrad nevystupuje ako nezávislý regulátor v zdravotníctve.

Union zdravotná poisťovňa pre TASR reagovala, že je vždy otvorená odbornej a konštruktívnej diskusii, no k takej ju neprizvali. Stanovisko ÚDZS vníma ako neprimeranú kritiku súkromných zdravotných poisťovní. "Na rozdiel od vlastníkov iných zdravotných poisťovní pôsobiacich na Slovensku Union ZP nie je tzv. krížový vlastník, teda nie je prepojená so žiadnym poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Žiadneho poskytovateľa neuprednostňujeme, ku každému pristupujeme rovnako. Pri nákupe zdravotnej starostlivosti postupujeme účelne, hospodárne a efektívne, v rámci možností, ktoré nám dávajú finančné prostriedky v systéme," povedala jej hovorkyňa Kristína Balúchová.

Union ZP pripomenula, že za nevydanie nového katalógu zdravotných výkonov, ktorý by mohol viesť k spravodlivejšiemu prerozdeleniu zdrojov v ambulantnom sektore, zodpovedajú príslušné štátne orgány, nie zdravotné poisťovne.

VšZP pre TASR uviedla, že stanovisko ÚDZS bolo sumarizáciou viacerých nosných tém v rámci fungovania verejného zdravotného poistenia. "Považujeme za neobjektívne vyjadrovať sa len ku z kontextu vytrhnutému tvrdeniu o netransparentnosti cien za zdravotné výkony, s ktorým sa z pohľadu vecnej pôsobnosti zdravotnej poisťovne principiálne nestotožňujeme," skonštatovala Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie zdravotnej poisťovne. Činnosť VšZP je podľa nej vždy v súlade s platnou legislatívou a transparentnosť zmluvných vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti považuje za svoju doménu.

ÚDZS minulý týždeň upozornil, že do tvorby cien zdravotných výkonov treba vniesť väčšiu transparentnosť zo strany zdravotných poisťovní aj zaangažovanosť ministerstva zdravotníctva ako cenového regulátora.