Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Union ZP: Zdravotníctvo sa reálne dofinancuje len o 100 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v utorok (22. 3.) oznámil, že do zdravotníctva má v tomto roku prísť navyše 365 miliónov eur.

Bratislava 23. marca (TASR) - Súkromná Union zdravotná poisťovňa (ZP) kritizuje spôsob dofinancovania zdravotníctva. Upozorňuje, že sektor sa reálne dofinancuje len o 100 miliónov eur a nie o 365 miliónov, ako sa avizuje. Zvýšenie základného imania štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) zároveň vníma ako znevýhodňovanie poistencov súkromných poisťovní. Stanovisko pre TASR poskytla hovorkyňa Union ZP Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Jediným reálnym zvýšením v sektore bude podľa Union ZP 100 miliónov eur, ktoré má priniesť vyššia platba za štátnych poistencov. "To sa však ešte pomerne rozdelí medzi zdravotné poisťovne, a teda podstatná časť (64 miliónov) opäť skončí v 'bezodnej studni' VšZP. Len 36 miliónov reálne skončí ako dofinancovanie u zdravo hospodáriacich súkromných poisťovní, a teda poputujú k poistencom, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť," skonštatovala zdravotná poisťovňa.

Kritizuje, že VšZP bude už druhýkrát nesystémovo zachránená, pričom pripomína, že dlhé roky hospodári neefektívne. "Stodvadsať miliónov eur zachraňuje vysoko neefektívnu štátnu VšZP pred finančnými problémami, ktoré by mohli viesť k nútenej správe. Neefektívne hospodárenie je podľa nás v rozpore s dobrým spravovaním verejných financií. Vnímame to tiež ako znevýhodňovanie všetkých poistencov, ktorí sa rozhodli poistiť v súkromných poisťovniach," uviedla Union ZP.

Ďalších 145 miliónov eur, ktoré má priniesť vyšší výber poistného podľa poisťovne, nie sú peniaze, ktoré už štát má a pošle do nemocníc. "Ide len o odhad, teoretické peniaze, ktoré štát zatiaľ od ľudí ani nevybral a pri spomaľujúcej sa ekonomike sú veľkým otáznikom a neistotou," skonštatovala hovorkyňa.

Union ZP zároveň pripomína, že v minulom roku vláda zdravotníctvu "zmrazila" 232 miliónov eur. "Vrátilo sa z nich nakoniec len 90 miliónov, ktoré mali byť započítané do základu rozpočtu roku 2022, čo sa však neudialo," uviedla hovorkyňa.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v utorok (22. 3.) oznámil, že do zdravotníctva má v tomto roku prísť navyše 365 miliónov eur. Vyššia platba za štátnych poistencov má priniesť 100 miliónov eur, zároveň sa má zvýšiť základné imanie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne o 120 miliónov eur. Ďalších 145 miliónov eur má priniesť vyšší výber poistného.