Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Univerzita Komenského od septembra zavádza nové cenníky na internátoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výdavky na energie na našich internátoch vzrástli o viac ako 40 percent, uviedla univerzita.

Bratislava 3. júla (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave zavádza nové cenníky na internátoch, platiť budú od nového akademického roka. Najväčšia slovenská univerzita o tom informuje na svojom webe.

"Výdavky na energie na našich internátoch vzrástli o viac ako 40 percent. UK nemá iné zdroje, z ktorých by tieto dodatočné náklady mohla pokryť. Preto univerzite neostáva nič iné ako zvýšiť ceny za ubytovanie na internátoch pre študentov a zamestnancov od budúceho semestra," uviedla univerzita. Koncom júna rokoval o návrhu na zvýšenie cien aj Akademický senát UK.

Ceny na Mlynoch UK vzrastú zo 47,50 až 113,50 eura na 58,50 až 134 eur na mesiac. Dvojlôžková izba vo výškovom bloku B bude študentov namiesto súčasných 74 eur stáť od septembra 87,50 eura mesačne.

Ceny na internátoch Družba UK sa zmenili z pôvodných 72,53 až 97,33 eura na 88,68 až 119 eur mesačne. Dvojlôžková izba v bloku D1 alebo D2 vyjde študentov namiesto súčasných 76,85 eura od septembra na 93,96 eura na mesiac.

"Ceny sa zvýšili len o sumu, o ktorú internátom narástli oprávnené výdavky. Ubytovanie študentov a zamestnancov nie je pre univerzitu forma zárobku, ale sociálna služba," odôvodnila univerzita. Zároveň dodala, že pri tvorbe cien dbá na to, aby boli na takej úrovni, aby si ubytovanie naďalej mohli dovoliť aj študenti zo sociálne slabších rodín.