Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Univerzita Komenského opäť protestuje proti novele zákona

Na archívnej snímke budova Univerzity Komenského v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Poukazujú tiež na nedostatočné reflektovanie diskusie so zástupcami vysokoškolského prostredia.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Akademický senát Univerzity Komenského (UK) v Bratislave spolu s vedením najväčšej a najstaršej slovenskej univerzity odmietajú znenie návrhu novely vysokoškolského zákona. Poukazujú tiež na nedostatočné reflektovanie diskusie so zástupcami vysokoškolského prostredia. UK preto obnovuje protest proti novele vysokoškolského zákona. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Akademický senát na stredajšom rokovaní schválil uznesenie, v ktorom sa uvádza, že odmietajú niektoré zásadné tézy predložené Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR v materiáli Kľúčové body novely zákonov ako základné východiská novej právnej úpravy zákona o vysokých školách. Konštatujú, že materiál je v rozpore dokonca aj s paragrafovým znením navrhovanej novely zákona o vysokých školách. "Konkrétne znenie predložených dokumentov obsahuje zásadné časti v znení, s ktorými sa akademická obec UK nemôže stotožniť pre ich rozpor s princípmi akademickej samosprávy, a dôrazne ich odmieta. Rovnako kriticky vnímame aj fakt, že predmetné dokumenty nie sú výsledkom diskusie zástupcov vysokoškolského prostredia s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR na platforme ministerstvom zriadenej konzultačnej skupiny, práve, naopak, sú v rozpore s už dosiahnutým stavom rokovaní predmetnej skupiny," uvádza sa v ich vyhlásení.

Akademický senát UK a vedenie UK naďalej trvajú na zachovaní princípov samosprávnosti a autonómnosti vysokých škôl, najmä práva akademického senátu samostatne voliť rektora a dekanov, schvaľovať rozpočet a nakladanie s majetkom vysokej školy.

Konkrétne protestné aktivity budú spresňované podľa ďalšieho vývoja prípravy novely zákona o vysokých školách.

Rezort školstva uplynulý týždeň avizoval, že na novele vysokoškolského zákona sa ešte pracuje.