Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

FOTO: Univerzita Komenského slávnostne otvorila 105. akademický rok

Na snímke rektor Univerzity Komenského Marek Števček počas príhovoru na slávnostnom otvorení 105. akademického roka na Univerzite Komenského v Bratislave 18. septembra 2023. Foto: TASR Pavel Neubauer

Na záver slávnostného zhromaždenia sa uskutočnilo hudobné vystúpenie violončelistu Jozefa Luptáka a akordeonistu Borisa Lenka.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v pondelok slávnostne otvorila 105. akademický rok. Pri tejto príležitosti rektor UK ocenil Zlatými medailami UK štyri vedecké osobnosti univerzity. Do užívania uviedol aj novú oddychovú zónu pre študentov. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Tatiana Zaťková.

Medaily si prevzali Darina Tarcsiová za rozvoj špeciálnej pedagogiky a prínos k vytváraniu štandardov inkluzívneho vzdelávania žiakov so sluchovým postihnutím, Daniel Vlček za založenie vedeckej školy zameranej na štúdium DNA opravných mechanizmov u fotoautotrofných mikroorganizmov, Juraj Mokrý za zavádzanie a podporu inovatívnych metód vzdelávania v medicíne a Peter Kúš za zásluhy v rozvoji experimentálnej fyziky na UK.

"Rozdiel medzi vedeckým poznaním a dnes, žiaľ, dominujúcim trendom individualizmom podmienenej teórie poznania, je v zdôvodnení. Ťažšia cesta pravdy vedie práve cez zdôvodnenie. A tu je úloha vzdelávacích a vedeckých inštitúcií," uviedol pri príležitosti otvorenia akademického roka rektor UK Marek Števček. "V procese vzdelávania budeme musieť stále viac akcentovať '4K model', teda vychovávať ľudí ku kreativite, kritickému mysleniu, komunikácii a kooperácii, ale nič sa nesmie zmeniť na tom, že vzdelávacie a vedecké inštitúcie musia neúnavne uprednostňovať fakty," zdôraznil.



Na záver slávnostného zhromaždenia sa uskutočnilo hudobné vystúpenie violončelistu Jozefa Luptáka a akordeonistu Borisa Lenka. Doposiaľ sa na štúdium na UK v roku 2023/2024 zapísalo 23.000 osôb, z toho viac ako 3000 zo zahraničia. Takmer dve tretiny z celkového počtu študujúcich tvoria ženy. Konečné počty však budú známe až koncom októbra.

Rektor v prvý deň tiež otvoril novú oddychovú zónu pre študentov vo vestibule hlavnej budovy na Šafárikovom námestí. Cieľom je zvýšiť komfort študentov a poskytnúť im priestor na príjemné strávenie času mimo štúdia. V jubilejnom roku univerzita plánuje spoluprácu s medzinárodným festivalom Starmus, kde vystúpia osobnosti z oblasti vedy a umenia vrátane laureátov Nobelovej ceny a hudobníkov.