Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Univerzita Komenského vydala v súvislosti s koronavírusom odporúčania

Zamestnanci pohrebných služieb sa dezinfikujú po manipulácii s obeťou vírusu v meste Wu-chan 30. januára 2020. Foto: TASR/AP

Medzi opatrenia zamerané na predchádzanie škôd môžu patriť dodržiavanie hygienických pravidiel, zmena termínu realizácie mobility, nadnárodných stretnutí či zmena cieľovej krajiny.

Bratislava 28. februára (TASR) – Univerzita Komenského v Bratislave vydala v súvislosti s koronavírusom praktické odporúčania pri ceste do zahraničia. Najväčšia slovenská univerzita o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Účastníci mobility, ktorí vycestujú alebo už vycestovali do postihnutých oblastí by podľa univerzity mali monitorovať cestovné odporúčania rezortu slovenskej diplomacie, kontinuálne sledovať vývoj situácie a včas ju vyhodnotiť tak, aby v dostatočnom predstihu vedeli prijať opatrenia. Rovnako univerzita odporúča, aby si zabezpečili primerané cestovné poistenie a zistili kontaktné údaje na slovenský zastupiteľský úrad v danej krajine.

Medzi opatrenia zamerané na predchádzanie alebo minimalizovanie škôd môžu patriť dodržiavanie hygienických pravidiel, zmena termínu realizácie mobility, nadnárodných stretnutí či zmena cieľovej krajiny tam, kde je to možné. Dôležitý je aj výber vhodného cestovného poistenia, nákup leteniek s možnosťou stornovania či rezervácia ubytovania s možnosťou stornovania.

Ministerstvo zdravotníctva SR informovalo, že všetky vzorky, ktoré boli s podozrením na ochorenie COVID-19, teda nový koronavírus, zaslané na laboratórne testy na Slovensku, sú negatívne. Rezort v piatok evidoval 113 testovaných vzoriek s negatívnym výsledkom. Rezort zdravotníctva v spolupráci s ÚVZ SR pripomína, že situáciu pedantne sleduje a problematiku rieši. Vo všetkých regiónoch fungujú nepretržite call centrá, poskytujúce informácie týkajúce sa situácie na Slovensku, ale i odporúčania pre osoby, ktoré sa vrátili či sa chystajú do krajín, v ktorých sa koronavírus potvrdil. Rovnako je k dispozícii e-mailová adresa novykoronavirus@uvzsr.sk.