Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Univerzity neplánujú zmenu začiatku akademického roka pre šetrenie

Na snímke Technická univerzita v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Začiatok akademického roka na univerzitách je zväčša naplánovaný v druhej polovici septembra.

Bratislava 17. augusta (TASR) – Zmenu začiatku akademického roka univerzity neplánujú. Zhodli sa na tom pre TASR na otázku, či neplánujú posunúť začiatok zimného semestra na skorší termín z dôvodu nárastu cien za energie. Začiatok akademického roka na univerzitách je zväčša naplánovaný v druhej polovici septembra.

Univerzita Komenského neuvažuje nad zmenou termínu začiatku akademického roka. "Takáto zmena by nám priniesla viac problémov, ako benefitov," uviedla pre TASR hovorkyňa najväčšej slovenskej univerzity Lenka Miller. Zmenu neplánuje ani Slovenská technická univerzita v Bratislave.

Slávnostné otvorenie akademického roka 2022/2023 sa uskutoční na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach štandardne 19. septembra, týmto dňom sa zároveň od 13.00 hodiny začne aj výučba v zimnom semestri aktuálneho akademického roka. "Vedenie UPJŠ v Košiciach neuvažuje o zmene dátumu začiatku zimného semestra v akademickom roku 2022/2023 z dôvodu zvyšovania nákladov za energie," poznamenalo pre TASR vedenie univerzity.

O posunutí či skrátení semestra neuvažuje ani Ekonomická univerzita v Bratislave. Prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity v Žiline Jozef Ristvej pre TASR uviedol, že začiatok nového akademického roka v súčasnosti nie je s nárastom cien v ohrození. Aj vedenie Prešovskej univerzity v Prešove poznamenalo, že v tejto chvíli začiatok akademického roka nie je ohrozený.

Rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Libor Vozár pre TASR poznamenal, že výučbovú časť zimného semestra začínajú na univerzite 12. septembra a plánujú uskutočniť všetky vzdelávacie aktivity v plnom rozsahu prezenčne.