Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

UNLP odporúča tehotným ženám očkovanie proti COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V prvom trimestri je možné očkovať len rizikovú pacientku s pridruženou diagnózou po konzultácii s odborníkom. Zvyšok tehotenstva je pre očkovanie podľa UNLP bezpečný.

Košice 3. decembra (TASR) – Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice eviduje prípady tehotných žien s ochorením COVID-19 na umelej pľúcnej ventilácii (UPV), niektoré museli podstúpiť infektologickú liečbu vysokoprietokovým kyslíkom. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková s tým, že tehotná žena má vyššiu pravdepodobnosť závažnejšieho priebehu infekcie ako netehotná. Riešením je podľa nej vakcinácia.

Od začiatku pandémie pôrodníci UNLP pomohli na svet 73 novorodencom, ktorých matky boli infikované novým koronavírusom. Nemocnica pripomína, že mnohé rodičky zápasia s tehotenskou obezitou, cukrovkou či vysokým krvným tlakom, čo sú rizikové faktory závažnejšieho priebehu ochorenia COVID-19. „Pokiaľ má žena syndróm dychovej tiesne, je potrebné ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom, pacientku hospitalizovať podľa závažnosti stavu a pristúpiť ku kyslíkovej terapii,“ povedal prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky Peter Urdzík.

Primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Ján Michlík počas tretej vlny pandémie rozhodoval o napojení doposiaľ dvoch budúcich mamičiek na pľúcnu ventiláciu. Jednu z nich podľa jeho slov úspešne vyliečili a zotavuje sa doma. Stav druhej si stále vyžaduje umelú podporu dýchania. „Po prijatí na naše oddelenie bolo tehotenstvo ukončené cisárskym rezom. U oboch týchto pacientiek došlo k rozvoju ťažkého covidu v súvislosti s vyšším stupňom tehotenstva. Je smutné, že počúvame, že im očkovanie často neodporučil gynekológ,“ uviedol.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Prvé tri mesiace tehotenstva sa vakcinácia proti koronavírusu neodporúča. V prvom trimestri je možné očkovať len rizikovú pacientku s pridruženou diagnózou po konzultácii s odborníkom. Zvyšok tehotenstva je pre očkovanie podľa UNLP bezpečný. „Vakcináciu proti ochoreniu COVID-19 v gravidite jednoznačne odporúčame, a to aj pre dojčiace ženy, ako aj tie, ktoré plánujú otehotnieť, pretože do tehotenstva vstúpia už s určitým imunitným statusom,“ dodal Urdzík.

Nemocnica pripomína, že aj matka, ktorá sa nakazila ochorením COVID-19 krátko pred pôrodom, môže dojčiť. Materským mliekom sa koronavírus neprenáša. Je však potrebné dodržiavať prísnejšiu hygienu. „Ak má matka infekčné príznaky - teploty a kašeľ, do času, kým príznaky nepominú, sa, žiaľ, na krátky čas od dieťatka oddelí, ale presne stanovením cyklu replikácie vírusov už dnes vieme, kedy môže mamička opäť bezpečne dojčiť. Všetko je oveľa jednoduchšie, ak by bola matka zaočkovaná,“ spresnil primár neonatologického oddelenia Peter Krcho.

Vysvetlil, že zaočkovaná budúca matka chráni svoje dieťa protilátkami priamo cez placentu – krvnou cestou, protilátkami, ktoré sa dostávajú do materského mlieka, ako aj špecifickými látkami, ktoré sa v ňom nachádzajú a bránia množeniu všetkých vírusov na slizniciach dieťaťa.