Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

ÚNSS: Deň bielej palice upozorní vodičov na chodcov s bielou palicou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Hliadky mestskej polície v Bratislave a Banskej Bystrici sa zase zamerajú na prekážky na umelých vodiacich líniách, varovných a signálnych pásoch v uliciach či obchodných centrách.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Deň bielej palice opäť upozorní na problematiku bezpečnosti nevidiacich a slabozrakých chodcov. Policajti budú spolu s figurantmi Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska vo štvrtok (13.10.) sledovať situáciu na 42 priechodoch pre chodcov v 37 mestách Slovenska. Cieľom je zvýšiť bezpečnosť chodcov s bielou palicou, priblížil predseda únie Branislav Mamojka.

Dopravno-preventívnu akciu organizuje únia v spolupráci s políciou. "Cieľ 13. ročníka našej spoločnej aktivity zostáva nezmenený, upriamiť pozornosť širokej verejnosti, no najmä vodičov, na chodcov s bielou palicou, a tým zvyšovať ich bezpečnosť v cestnej premávke. Zároveň chceme upozorniť na význam bielej palice v živote človeka so zrakovým postihnutím a zvýšiť tak počet aktívnych a hrdých užívateľov tejto nesmierne dôležitej pomôcky, ktorú zatiaľ žiadna technologická novinka neprekonala," povedal Mamojka.

Z policajných štatistík vyplýva, že príčinou žiadnej dopravnej nehody nebola osoba s bielou palicou. "Zodpovednosť je teda plne v rukách vodičov. Napokon, aj pravidelné výsledky Dňa bielej palice dokazujú, že je neustále dôležité pripomínať vodičom, ako správne zareagovať na chodca s bielou palicou, signalizujúceho záujem prejsť cez priechod pre chodcov," doplnil riaditeľ Odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Tomáš Vrábel.

V prípade, že vodič signalizáciu chodca s bielou palicou odignoruje, hliadka ho v Deň bielej palice zastaví a informátor ÚNSS mu vysvetlí správny postup. Vodičov, ktorí na signalizáciu zareagujú správne, odmenia symbolickým voňavým autíčkom.

Hliadky mestskej polície v Bratislave a Banskej Bystrici sa zase zamerajú na prekážky na umelých vodiacich líniách, varovných a signálnych pásoch v uliciach či obchodných centrách. "Vodičov vídame zaparkovať auto na nepredvídateľných miestach na chodníkoch, v peších zónach či dokonca aj na vodiacich líniách. Mnohé prevádzky na vodiace línie umiestňujú reklamné pútače. Voči vodičom či majiteľom obchodov však nebudeme represívni, ale spolu s odborným pracovníkom Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska ich upozorníme na dôležitosť týchto línií pre ľudí so zrakovým postihnutím," uviedol vedúci Oddelenia komunikácie Mestskej polície hlavného mesta SR Peter Borko. Upozornil, že problémom bývajú aj nevhodne zaparkované elektrické kolobežky.