Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Oznamovateľa protispoločenskej činnosti možno ochrániť pred výpoveďou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Požiadať o ochranu je potrebné podľa Úradu na ochranu oznamovateľov ešte pred tým, ako dá zamestnávateľ oznamovateľovi výpoveď.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Úrad na ochranu oznamovateľov (ÚOO) dokáže ochrániť oznamovateľa protispoločenskej činnosti pred výpoveďou z práce, ale aj inou odvetou v zamestnaní. Podmienkou však je, aby oznamovatelia požiadali o whistleblowerskú ochranu včas. ÚOO na to upozornil na sociálnej sieti.

"Oznamovateľa vieme ochrániť nielen pred samotnou výpoveďou, ale aj napríklad pred preložením na iné miesto či odmietnutím súhlasu na ďalšie vzdelávanie," spresnil ÚOO. Ak oznamovateľ požiada o ochranu včas, zamestnávateľ nemôže dať výpoveď bez súhlasu úradu.

Požiadať o ochranu je potrebné podľa ÚOO ešte pred tým, ako dá zamestnávateľ oznamovateľovi výpoveď. Ak to oznamovateľ nestihne, úrad môže jeho výpoveď iba na 30 dní pozastaviť.

ÚOO zdôrazňuje, že v prípade, keď oznamovateľ odhalí protizákonnú činnosť, mal by svoje podozrenie oznámiť na prokuratúre. "Zároveň požiada prokurátora o udelenie statusu chráneného oznamovateľa. Prokurátor vec posúdi a vyhodnotí, že oznámenie je kvalifikované a oznamovateľ má preto nárok na ochranu. Vďaka tomu mu zamestnávateľ nemôže dať výpoveď bez nášho súhlasu," skonštatoval ÚOO.