Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ÚOOPČ poskytol ochranu prvému whistleblowerovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Väčšina z ľudí, ktorí sa na úrad v septembri obrátili, chceli poukázať na nekalé praktiky vo svojom okolí a potrebovali zároveň radu.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti (ÚOOPČ) poskytol ochranu prvému whistleblowerovi. Na úrad sa zároveň počas prvého mesiaca jeho pôsobenia obrátilo 60 ľudí. Úrad sa aktívne zaoberá 13 podnetmi spadajúcimi do jeho kompetencie. TASR o tom informovala Mária Hunková z odboru prevencie a komunikácie ÚOOPČ.

Väčšina z ľudí, ktorí sa na úrad v septembri obrátili, chceli poukázať na nekalé praktiky vo svojom okolí a potrebovali zároveň radu. Medzi nimi bola aj učiteľka zo západného Slovenska, ktorá poukázala na to, ako sa na jej škole nezákonne opakovane predlžujú pracovné zmluvy na dobu určitú. Krátko na to, ako o tom informovala inšpektorát práce, ju vedenie školy písomne napomenulo za porušovanie pracovnej disciplíny. "Keďže zamestnávateľ dostatočne nepreukázal, že to nebolo v súvislosti s podaním oznámenia, náš úrad pozastavil účinnosť napomenutia. Jedným z dôsledkov totiž mohla byť prípadná strata zamestnania pri opakovanom napomenutí," vysvetlil ÚOOPČ.

Úrad začal fungovať od 1. septembra. Ľudia, ktorí sa pri svojej práci stretli s nezákonnou činnosťou a potrebujú pomôcť, sa naň môžu obrátiť cez formulár na webovej stránke www.oznamovatelia.sk alebo telefonicky na bezplatnej linke 0800 221 213 (od utorka do štvrtka, od 9.00 do 12.00 h).

Zriadenie úradu priniesol zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý vstúpil do platnosti už 1. marca 2019. Inštitúcia má byť nezávislým orgánom štátnej správy. Má tiež robiť osvetu v oblasti poskytovania ochrany whistleblowerom. O svojej činnosti má raz za rok predkladať správu parlamentu.