Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚOOÚ: Pri kamerových záznamoch netreba zabúdať na opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Obecné kamery, napríklad tie, ktoré prevádzkuje obec alebo mesto (obecná alebo mestská polícia) a účel, na ktorý monitorujú priestor obce alebo mesta, je daný v zmysle zákona o obecnej polícii.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Ak chce obec alebo mesto informovať o situácii pred odberným miestom počas plošného testovania na ochorenie COVID-19 prostredníctvom obecnej kamery, respektíve kamier, musí prijať primerané technické a prípadne aj organizačné opatrenia. Samosprávy na to upozorňuje v usmernení Úrad na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR.

Pred samotným živým prenosom, výhradne po dobu testovania, musí napríklad rozostriť záber tak, aby neboli osoby identifikovateľné. Zaistený však bude účel živého vysielania, teda prehľad o tom, aký je dlhý rad pred odberným miestom alebo aký je približný čas čakania. V opačnom prípade by bolo takéto vysielanie v rozpore s účelom, na ktorý mestská a obce kamery zákonné prevádzkujú v zmysle zákona o obecnej polícii.

"V prípade, ak obec alebo mesto iba na tento účel nainštaluje nové kamery, je potrebné, aby aj pri ich prevádzke (na daný účel monitorovania hustoty osôb a čakacej lehoty pred odberným miestom) postupovala v zmysle vyššie uvedeného 'rozostrenia obrazu'," zdôrazňuje ÚOOÚ SR. Zaistí sa tým, že samospráva bude informovať len o počte osôb pred odberným miestom a nebude dochádzať k spracúvaniu osobných údajov. Ďalšou možnosťou, ako môže mesto alebo obec informovať o aktuálnej situácii, je napríklad v pravidelných intervaloch zverejňovať informáciu o počte ľudí a približnom čase čakania na svojej webovej stránke, prípadne môže na to využiť obecný rozhlas.

"Odporúčanie platí nielen pre obce a mestá, ale pre všetkých prevádzkovateľov, ktorí by chceli kamery určené na iný účel spracúvania osobných údajov využiť na účely monitorovania hustoty a pohybu osôb pred testovacím odberným miestom v rámci plošného testovania, ak nie je možné využiť iný informačný kanál," poznamenáva ÚOOÚ SR.

Obecné kamery, napríklad tie, ktoré prevádzkuje obec alebo mesto (obecná alebo mestská polícia) a účel, na ktorý monitorujú priestor obce alebo mesta, je daný v zmysle zákona o obecnej polícii. Tento pôvodný účel spracúvania nezahŕňa živé vysielanie (live stream) záberov z odberných miest za účelom sledovania počtu osôb pred odberným miestom a dĺžky čakania.