Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

FOTO: Uplynul rok od inaugurácie prezidentky SR Zuzany Čaputovej

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prehliadky Čestej stráže po príchode do Prezidentského paláca v Bratislave 15. júna 2019. Foto: TASR - Michal Svítok

Slávnostná inaugurácia Čaputovej do funkcie prezidentky SR sa uskutočnila 15. júna 2019 v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave. V prezidentskej funkcii vystriedala Andreja Kisku.

Bratislava 15. júna (TASR) - V pondelok 15. júna uplynie rok, keď sa Zuzana Čaputová oficiálne ujala prezidentského úradu. Stala sa prvou ženou v úrade prezidenta SR a zároveň vo veku 45 rokov aj najmladším človekom, ktorý kedy zastával úrad prezidenta SR.

Prvé kolo prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnilo 16. marca 2019, vyhrala Čaputová zo ziskom 40,56 percenta hlasov. Do druhého kola volieb postúpil aj kandidát strany Smer-SD Maroš Šefčovič, ktorý získal 18,66 percenta voličských hlasov.

Na archívnej snímke vľavo kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová s partnerom Petrom Konečným a dcérami vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky počas druhého kola prezidentských volieb, v Pezinku 30. marca 2019.
Foto: TASR


Druhé kolo prezidentských volieb, ktoré sa konalo 30. marca 2019, vyhrala Čaputová, keď jej svoj hlas dalo 58,40 percenta (1,056.582) voličov. Protikandidát Šefčovič získal 41,59 percenta (752.403) hlasov.

Na archívnej snímke kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová a líder Progresívneho Slovenska (PS) Ivan Štefunko sa objímajú vo volebnej centrále po 2. kole prezidentských volieb 31. marca 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


Po víťazstve v prezidentských voľbách, 10. apríla 2019, navštívila Čaputová súkromne hlavné mesto Českej republiky (ČR) Prahu, kde sa zúčastnila na koncerte Boba Dylana. Pred koncertom sa stretla s poslancom TOP 09 a bývalým českým ministrom zahraničných vecí Karlom Schwarzenbergom. Stretnutie absolvovala aj s riaditeľom Knižnice Václava Havla Michaelom Žantovským.

Čaputová sa 6. mája 2019 stala Európskou osobnosťou roka. Ocenili ju v rámci druhej edície "European Leadership Awards".

Oficiálny portrét nafotila 9. mája 2019 v Tlačovej agentúre Slovenskej republiky (TASR), autorom portrétu bol Pavol Neubauer.

Oficiálny portrét prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej je pripravený a TASR ho ponúka odberateľom. Na archívnej snímke oficiálny portrét prezidentky SR Zuzany Čaputovej 13. júna 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


Mesiac pred inauguráciou, 15. mája 2019, sa začala aj tlač poštovej známky. Autorom výtvarného návrhu bol akademický maliar Vladislav Rostoka.

Slávnostná inaugurácia Čaputovej do funkcie prezidentky SR sa uskutočnila 15. júna 2019 v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave. V prezidentskej funkcii vystriedala Andreja Kisku.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) po zložení sľubu predpísaného Ústavou SR do rúk predsedu Ústavného súdu SR Ivanovi Fiačanovi, vľavo bývalý prezident SR Andrej Kiska na slávnostnej schôdzi NR SR v budove Slovenskej filharmónie 15. júna 2019 v Bratislave.
Foto: TASR Martin Baumann


Slovenská prezidentka sa 19. decembra pre Čechov stala najdôveryhodnejšou politickou osobnosťou. V medzinárodnom rebríčku jej ako jedinej vyjadrila dôveru nadpolovičná väčšina respondentov (54 percent). Vyplynulo to z prieskumu českého Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM). Spravodajský server Politico zaradil prezidentku Čaputovú medzi 28 najvplyvnejších ľudí v Európe. Rebríček viedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.


Chronológia zahraničných ciest prezidentky Zuzany Čaputovej:


20. júna 2019 – Praha, ČR

Prezidentka Zuzana Čaputová absolvovala svoju prvú zahraničnú návštevu Českej republiky. V Prahe sa stretla s prezidentom Milošom Zemanom a zúčastnila sa na koncerte na Kampe.

Na archívnej snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo prezident ČR Miloš Zeman počas privítania na nádvorí Pražského hradu 20. júna 2019 v Prahe.
Foto: TASR Martin Baumann


25. júna 2019 – Brusel, Belgicko

Prezidentka odletela na oficiálnu návštevu Bruselu, kde ju prijal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Stretla sa aj s belgickým kráľom Filipom a slovenskými zástupcami v štruktúrach Európskej únie (EÚ).

11. júla 2019 – Budapešť, Maďarsko

Zuzana Čaputová sa v Maďarsku stretla s prezidentom Jánosom Áderom. Počas návštevy položila veniec na Námestí hrdinov a uctila si pamiatku bývalého prezidenta Maďarska Árpáda Göncza položením kytice na jeho hrob.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda počas uvítacieho ceremoniálu na nádvorí Prezidentského paláca 15. júla 2019 vo Varšave. Archívna snímka.
Foto: TASR Martin Baumann


15. júla 2019 – Varšava, Poľsko

Prezidentku SR Čaputovú privítal na nádvorí Prezidentského paláca vo Varšave poľský prezident Andrzej Duda.

24. júla 2019 – Paríž, Francúzsko

Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú prijal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Vo spoločnom tlačovom vyhlásení označila Francúzsko za blízkeho partnera a spojenca v Európskej únii a NATO a zdôraznila, že krajiny spájajú spoločné hodnoty.

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron a prezidentka SR Zuzana Čaputová si podávajú ruky počas stretnutia 24. júla 2019 v Elyzejskom paláci v Paríži. Prezidentka SR Zuzana Čaputová pricestovala na dvojdňovú oficiálnu návštevu Francúzska.
Foto: TASR - Martin Baumann


21. augusta 2019 – Berlín, Nemecko

Slovensko a Nemecko sú si podľa nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera najbližšie za posledné desaťročia. Vyhlásil to po stretnutí so slovenskou prezidentkou v Berlíne. Čaputová sa stretla aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

30. augusta 2019 – Viedeň, Rakúsko

Na prvej oficiálnej návšteve Rakúska vo viedenskom Hofburgu sa Čaputová stretla s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom. Rakúsky prezident vyzdvihol prácu slovenských zdravotných sestier a opatrovateliek v rakúskych rodinách.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a rakúsky prezident Alexander Van der Bellen počas stretnutia v paláci Hofburg 30. augusta 2019 vo Viedni.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


16. septembra 2019 – Kyjev, Ukrajina

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na návšteve Kyjeva ocenila reformy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho snahu o konštruktívny dialóg v súvislosti s konfliktom vo východnej časti Ukrajiny.

23. septembra 2019 – New York, Klimatický samit OSN

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová mala prejav na začiatku Klimatického samitu OSN. O dva dni, 25. septembra, sa s ňou stretol generálny tajomník OSN António Guterres.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prejavu na Klimatickom summite v sídle OSN v New Yorku 23. septembra 2019.
Foto: TASR/AP



3. októbra 2019 – Lány, Česká republika

Prezidenti krajín Vyšehradskej štvorky (V4) po skončení samitu na zámku Lány vyhlásili, že jednomyseľne podporujú vstup Srbska do EÚ. Podporu Srbsku vyjadruje aj Slovensko, zdôraznila prezidentka Čaputová.

Na archívnej snímke zľava český prezident Miloš Zeman, maďarský prezident János Áder, poľský prezident Andrzej Duda, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, slovinský prezident Borut Pahor a srbský prezident Aleksandar Vučič počas tlačovej konferencie na záver dvojdňového summitu prezidentov skupiny V4 na zámku Lány v Českej republike vo štvrtok 3. októbra 2019.
Foto: TASR Marián Garaj


22. októbra 2019 – Tokio, Japonsko

V Tokiu sa za prítomnosti významných hostí z desiatok krajín sveta koná oficiálny obrad intronizácie nového, 126. japonského cisára Naruhita. SR zastupovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas stretnutia s japonským premiérom Šinzóom Abem v paláci Akasaka v Tokiu. Zuzana Čaputová je na návšteve Japonska pri príležitosti intronizácie cisára Naruhita, ktorá sa uskutoční v utorok 22. októbra. Tokio, 21. októbra 2019.
Foto: TASR Monika Himpánová


9. novembra 2019 – Berlín, Nemecko

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa na pozvanie nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera zúčastnila v Berlíne spolu s prezidentmi Česka, Poľska a Maďarska na oslavách pri príležitosti 30. výročia pádu Berlínskeho múru.

Prezidenti sprava Nemecka Frank-Walter Steinmeier, Maďarska János Áder, Poľska Andrzej Duda, Slovenska Zuzana Čaputová a Česka Miloš Zeman kladú kvety k pamätníku Berlínskeho múru počas osláv 30. výročia pádu Berlínskeho múru a znovuzjednotení Nemeckej demokratickej republiky (NDR) a Nemeckej spolkovej republiky (NSR) v Berlíne 9. novembra 2019. Archívna snímka.
Foto: FOTO TASR/AP


12. novembra 2019 – Praha, Česká republika

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová položila veniec k pamätníku 17. novembra na pražskej Národnej triede. Do Česka pricestovala, aby si pripomenula 30. výročie Nežnej revolúcie.

3. decembra 2019 – Londýn, Spojené kráľovstvo

Zástupcovia členských krajín NATO sa zišli v Británii na summite NATO. Slovensko zastupovala prezidentka Zuzana Čaputová, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a minister obrany Peter Gajdoš. Lídri krajín NATO si pripomenuli 70. výročie Aliancie.

Lídri NATO, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, britská kráľovná Alžbeta II., princ Charles, americký prezident Donald Trump a britský premiér Boris Johnson (v prednej rade) pózujú počas slávnostnej recepcie pre lídrov NATO v Buckinghamskom paláci v rámci summitu NATO 3. decembra 2019 v Londýne. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v zadnej rade piata sprava. Archívna snímka. FOTO TASR/AP
Foto: TASR


23. januára 2020 – Jeruzalem, Izrael

Pri návšteve Jeruzalema si prezidentka SR Zuzana Čaputová v múzeu holokaustu Jad va-šem pripomenula 75 rokov od oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

27. januára 2020 – Auschwitz, Poľsko

Na boj proti fašizmu vyzvala prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá sa zúčastnila na slávnostnej ceremónii v bývalom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau pri príležitosti 75. výročia jeho oslobodenia.

16. februára 2020 – Mníchov, Nemecko

Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Išlo o historicky prvú účasť slovenskej hlavy štátu na tomto podujatí.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas prejavu na panelovej diskusii v rámci tretieho dňa 56. Mníchovskej bezpečnostnej konferencie v Mníchove 16. februára 2020. Archívna snímka.
Foto: TASR/AP


10. marca 2020 – Brno, Česká republika

Prezidentka SR si v Brne pripomenula 100. výročie Ústavnej listiny Československej republiky. Pripomenula, že prijatím Ústavnej listiny sa vo februári a marci 1920 zavŕšil proces konštituovania spoločného štátu Čechov a Slovákov, ktorý sa začal v októbri 1918.