Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

ÚPN a ENRS si obete totalitných režimov pripomenú informačnou kampaňou

Pietna spomienka na nespravodlivo a protiprávne väznených ľudí komunistickým režimom pri príležitosti Európskeho dňa pamiatky obetí totalitných režimov pred bránou väznice v Leopoldove v sobotu 22. augusta 2020. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V rôznych jazykových verziách predstavia dva filmové spoty, jeden z nich o osude Milady Horákovej, obete justičnej vraždy vo vykonštruovanom procese v 50. rokoch v bývalom Československu.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Ústav pamäti národa (ÚPN) sa pri príležitosti nedeľného Európskeho dňa pamiatky obetí totalitných režimov pripája ku kampani európskej siete Pamäť a solidarita (ENRS) Pamätaj na 23. august.

Kampaň si pripomína 23. august 1939, keď komunistický Sovietsky zväz a nacistické Nemecko uzavreli zmluvu o neútočení, známu aj ako pakt Molotov-Ribbentrop. Zmluva rozdelila územie strednej a východnej Európy medzi dva totalitné štáty, čím otvorila cestu k druhej svetovej vojne a jej tragickým následkom pre milióny ľudí.

ÚPN v rámci tohtoročnej kampane vyrobil odznaky s nápisom August 23 a vyobrazením čiernej stužky, ktoré slúžia na pripomenutie si všetkých padlých, mučených, väznených a prenasledovaných. ENRS okrem toho pripravila aj elektronickú verziu odznakov v podobe šablóny na profilovú fotografiu na sociálnej sieti.

V rámci kampane Pamätaj na 23. august pripomenie ENRS príbehy dvoch osobností, ktorých životy poznačil dramatický zápas s totalitnými režimami. Na svojej webovej stránke a profiloch na sociálnych sieťach zverejní v rôznych jazykových verziách dva filmové spoty, ktoré predstavia osud Milady Horákovej, obete justičnej vraždy v jednom z vykonštruovaných procesov 50. rokov v bývalom Československu, a takisto príbeh poľského novinára a spisovateľa Kazimierza Moczarského, viac ako desať rokov väzneného a mučeného komunistickou mocou.

ÚPN si obete a prenasledovaných komunistickým režimom v bývalom Československu pripomenul aj sobotňajším (22. 8.) podujatím v Leopoldove.