Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Učitelia a školy dostanú materiály o období svetovej vojny a komunizmu

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Ústav pamäti národa a Štátny pedagogický ústav spracujú dobové materiály pre školy s cieľom prevencie, ktorá má zamedziť vzniku extrémizmu.

Bratislava 13. marca (TASR) – Ústav pamäti národa (ÚPN) v spolupráci so Štátnym pedagogickým ústavom (ŠPÚ) budú spracovávať dobové materiály z obdobia rokov 1939 – 1945 a z obdobia historických medzníkov rokov 1945 – 1989 pre potreby učiteľov a škôl. Informoval o tom ŠPÚ po rokovaní riaditeľa ŠPÚ Ľudovíta Hajduka s predsedom Správnej rady ÚPN Ondrejom Krajňákom. Obaja dnes hovorili aj o možnostiach ďalšej spolupráce vrátane zastúpenia odborníkov z ÚPN v predmetových komisiách ŠPÚ.

Zámerom obidvoch inštitúcií je osveta v školách v zmysle efektívnej prevencie, ktorá má zamedziť vzniku extrémizmu. ÚPN má k dispozícii množstvo spracovaných textov k udalostiam, pamätným miestam a pamätným dňom v knižných publikáciách, v letákoch, na CD nosičoch, filmoch. Našou úlohou je pomôcť ich spracovať do podoby metodických listov k jednotlivým témam, ktoré zverejníme na Metodickom portáli ŠPÚ, aby sa aj učitelia ľahšie zhostili tejto problematiky pri jej vysvetľovaní žiakom,“ uviedol Hajduk.

ÚPN sa v spracovaných materiáloch venuje napríklad témam, ako je holokaust alebo Spravodliví medzi národmi. Z problematiky, spojenej s komunistickým režimom, je spracovaná téma gulagov, deportácií do ZSSR, likvidácia kláštorov, úteky cez hranice, Akcia B, sviečková manifestácia v roku 1987, November 1989 a ďalšie.