Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Správna rada bude voliť podpredsedu ÚPN 30. januára

ÚPN Foto: TASR

Ak si Správna rada zvolí podpredsedu ešte v čase funkčného obdobia Petranského, ústav sa tým vyhne fáze bezvládia.

Bratislava 23. januára (TASR) - Členovia Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) budú voliť svojho podpredsedu 30. januára. Pre TASR to dnes potvrdil šéf Správnej rady Ivan Petranský. Post podpredsedu je dlhodobo neobsadený.

"Dohodli sme sa, že sa voľba uskutoční 30. januára," informoval stručne Petranský o záveroch mimoriadneho zasadnutia rady. Ak si Správna rada ÚPN zvolí podpredsedu ešte v čase funkčného obdobia Petranského, ústav sa tým vyhne fáze "bezvládia", ak by NR SR 29. januára v tajnej voľbe nezvolila Petranského nástupcu. Ten vo funkcii končí 31. januára.

Na možný problém v riadení ústavu bez šéfa opakovane poukázala podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková (Smer-SD). "Ak by parlament nezvolil predsedu Správnej rady ÚPN ešte počas funkčného obdobia Ivana Petranského, nastane ťažko riešiteľný právny stav. Ak bude Správna rada dočasne bez predsedu, riadiť by ju totiž mal jej podpredseda. Tento post však aktuálne obsadený nie je," povedala ešte v novembri 2012. V januári 2013 uviedla, že koncom mesiaca sa končí funkčné obdobie Petranského a zákon vôbec nepočíta s alternatívou, že by ústav nejaký čas fungoval bez predsedu.

Poslanci NR SR majú voľbu nového šéfa ÚPN naplánovanú na utorok 29. januára po 17. hodine. V tajnej voľbe si budú vyberať medzi dvoma kandidátmi. Juraja Kalinu nominoval vládny Smer-SD, Františka Mikloška všetky opozičné strany KDH, OĽaNO, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS.