Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Nový web mapuje prenasledovanie reholí komunistickým režimom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súčasťou stránky je aj virtuálny archív dokumentov, ktorý zahŕňa správy o vykonaní Akcie K v konkrétnych kláštoroch.

Bratislava 23. decembra (TASR) – Nový web Ústavu pamäti národa (ÚPN) mapuje prenasledovanie reholí komunistickým režimom. TASR o tom informoval hovorca ÚPN Jerguš Sivoš.

„Tento rok uplynulo sedemdesiat rokov od zásahov proti reholiam, ktoré komunistický režim realizoval pod krycími menami Akcia K (Kláštory) a Akcia R (Rehoľníčky),“ spresnil hovorca. Stránka barbarskanoc.sk približuje protináboženskú politiku režimu v prvých rokoch po komunistickom prevrate a sprístupňuje autentické dobové dokumenty.

Ako ďalej uviedol, súčasťou webovej stránky je kalendárium a časová os, ktorá zobrazuje vývoj proticirkevnej politiky komunistického režimu od uchopenia moci v roku 1948 do decembra 1951, keď zanikol posledný internačný kláštor využívaný režimom po Akcii K.

Súčasťou stránky je aj virtuálny archív dokumentov, ktorý zahŕňa správy o vykonaní Akcie K v konkrétnych kláštoroch, pokyny a smernice k Akcii R, či správy cirkevných tajomníkov o situácii a dianí v konkrétnom meste a okrese. „K dispozícii sú aj videá so svedectvami pamätníkov, ktorí zažili prenasledovanie a väznenie pre svoju vieru a príslušnosť k reholi na vlastnej koži, a dokumentárne filmy o Barbarskej noci,“ dodal Sivoš.