Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Za nového šéfa ÚPN zvolili Ondreja Krajňáka, podporila ho aj opozícia

Ondrej Krajňák Foto: TASR

V tajnej voľbe mu odovzdalo hlas 105 poslancov zo 140 prítomných.

Bratislava 13. februára (TASR) - Do funkcie predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa bol dnes na šesťročné obdobie zvolený kandidát Smeru-SD Ondrej Krajňák.

V tajnej voľbe mu odovzdalo hlas 105 poslancov zo 140 prítomných. Jeho protikandidát Marián Gula, ktorého nominovala Ľudová platforma (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd), získal len 18 hlasov. Z výsledkov vyplýva, že za Krajňáka hlasovala aj časť opozície.

Krajňák na vypočutí pred Výborom NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny avizoval, že chce udržať kontinuitu v práci ÚPN, zároveň však dohliadnuť na vysokú profesionalitu v práci s citlivými historickými materiálmi. Zároveň sa poďakoval doterajším šéfom ÚPN. "Jánovi Langošovi som vďačný za osobný príklad a statočnosť. Chcem poďakovať aj Ivanovi Petranskému za húževnatosť a záchranu ÚPN," pripomenul Krajňák obdobie, keď SNS predložila do parlamentu návrh na zrušenie ústavu.

"Budem vždy stáť na strane trpiacich a prenasledovaných," vyhlásil Krajňák, ktorý považuje za dôležitú úlohu ÚPN obhajovať obete totalitných režimov, a to aj v spolupráci s Generálnou prokuratúrou, na ktorú už ústav v minulosti podal viacero trestných oznámení.

Ďalším pilierom práce ÚPN je podľa neho výskum. "Mladá generácia historikov v ÚPN sa s odvahou venuje témam, ktoré boli doteraz tabuizované," vyhlásil Krajňák. Zároveň dodal, že bude od historikov vyžadovať, aby k minulosti pristupovali vyvážene a vyvodzovali zodpovednosť aj voči predstaviteľom tzv. vojnového Slovenského štátu. Osobne odsudzuje najmä odsun Židov. "Bolo to smutné obdobie," vyhlásil s tým, že politickú zodpovednosť musí niesť aj vtedajší prezident Jozef Tiso. Na otázku, aký je jeho názor na sochu Svätopluka na bratislavskom hrade, však odpovedať odmietol s odôvodnením, že nie je historik.

V súčasnosti vedie ústav bývalý štátny tajomník rezortu kultúry Jozef Lang. Funkciou štatutára ho poveril Ivan Petranský, ktorý 31. januára skončil vo funkcii šéfa ÚPN.


O. KRAJŇÁK: Som milo prekvapený, koľko som získal hlasov


Čerstvo zvolený predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondrej Krajňák priznáva, že je milo prekvapený z vysokého počtu hlasov, ktoré v dnešnej tajnej parlamentnej voľbe získal. Za Krajňáka ako nominanta Smeru-SD zahlasovalo v tajnej voľbe 105 poslancov, čo znamená, že ho podporila aj značná časť opozície.

"Ďakujem všetkým, ktorí majú záujem na tom, aby bol ÚPN pre všetkých ľudí a aby sme to obdobie neslobody precízne sledovali," povedal po zvolení novinárom. Ako možný dôvod svojho víťazstva vníma Krajňák skutočnosť, že kandidoval s podporu najväčšej politickej strany. "To bola obrovská valuta," podotkol. Krajňák zopakoval, že si chce počkať sto dní a personálne otázky v ústave začne riešiť až potom.

Porazený kandidát, nominant Ľudovej platformy Marián Gula, je rád, že súčasný stav v ÚPN, ktorý nemá riadneho šéfa, sa končí. Či bude Krajňák dobrým predsedom, podľa neho ukáže čas.

Na margo skutočnosti, že nedostal ani hlasy všetkých poslancov, ktorých strany ho nominovali, uviedol, že zatiaľ z toho sklamaný nie je. "Snáď je to tým, že Ľudová platforma nemala väčšinu a aj jej poslanci chceli tento stav v ústave ukončiť," myslí si.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský iba 18 odovzdaných hlasov v prospech Gulu vysvetliť nevedel. "Tá otázka je na poslancov. Poslanecké kluby dali súhlas na jeho kandidatúru. Považujeme však za víťazstvo zdravého rozumu, že bol zvolený šéf ústavu, lebo vieme, v akom stave sa ÚPN nachádza. Treba ho sfunkčniť a vyriešiť niektoré zložité personálne problémy. Novému predsedovi Správnej rady blahoželám," dodal Hrušovský.