Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ústav pamäti národa si v rôznych mestách pripomenie Nežnú revolúciu

Ilustračná snímka z novembra 1989. Foto: TASR/Alexander Buzinkay

Vo štvrtok (14. 11.) o 13.00 h si študenti pri Univerzite Komenského v Bratislave pochodom pripomenú spomienkové podujatia a v divadle Malá scéna STU v Bratislave sa odohrá predstavenie Audiencia.

Bratislava 7. novembra (TASR) – Diskusiami, výstavami, prednáškami na školách či medzinárodnou konferenciou a každoročným Festivalom slobody si Ústav pamäti národa (ÚPN) pripomenie 30. výročie Nežnej revolúcie.

"November 1989 je míľnik, ktorý priniesol zásadnú zmenu do života občanov. Medzi jeho najväčšie pozitíva patrí politická pluralita, možnosť v praxi uplatňovať základné ľudské práva a náboženské slobody, slobodu cestovania či podnikania. Udalosti z novembra 1989 v konečnom dôsledku umožnili vznik demokratickej Slovenskej republiky v januári 1993 a jej neskoršiu integráciu do európskych a atlantických štruktúr," povedal predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ján Pálffy.

Deviaty ročník multižánrového podujatia Festival slobody sa bude konať od pondelka (11. 11.) do nedele (17. 11.) v rôznych mestách Slovenska. Počas prvých dní sa pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej v utorok (12. 11.) a stredu (13. 11.) uskutoční medzinárodná vedecká konferencia Annus mirabilis – rok 1989 v priestoroch budovy Národnej rady (NR) SR v Bratislave, na ktorej vystúpi viac ako 30 slovenských a zahraničných odborníkov.

Zároveň sa v stredu otvára séria vernisáží tematických výstav, ktorú odštartuje otvorenie výstavy Prvé dotyky so slobodou vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach.

Vo štvrtok (14. 11.) o 13.00 h si študenti pri Univerzite Komenského v Bratislave pochodom pripomenú spomienkové podujatia a v divadle Malá scéna STU v Bratislave sa odohrá divadelné predstavenie Audiencia, ktoré napísal disident a porevolučný prezident Václav Havel.

Hodnoty slobody, ktoré podľa ÚPN mnohí vnímajú prostredníctvom slobody pohybu, pripomenie v nedeľu symbolické uzatvorenie štátnej hranice na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi. Podujatie sa zakončí spomienkou na obete železnej opony a pochodom Ahoj, Európa!.

Dokumentačno-vzdelávací projekt interaktívnej mapy pamätníkov, pamätných tabúľ a pamätných miest, ktoré pripomínajú obete a perzekúcie režimu, je tiež prostriedkom, ako si chce ÚPN pripomenúť 30. výročie Nežnej revolúcie.

V rámci Festivalu slobody sa ÚPN podieľa na programe festivalov v Bardejove, Brezne, Martine, Spišskej Belej, Šintave a v Nitre.

Po ukončení festivalu sa môžu návštevníci počas dní otvorených dverí v utorok 19. novembra až štvrtok 21. novembra v Archíve ÚPN zoznámiť s dosiaľ neznámymi dokumentmi straníckych orgánov a bezpečnostných zložiek, ale aj novozískanými fotografiami zachytávajúcimi udalosti Nežnej revolúcie.