Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

ÚPN spomína na protestný pochod vysokoškolských študentov za slobodu

Slávnostné sprístupnenie výstavy Filozofi v novembri 1989 - od nepovolenej demonštrácie k študentskému štrajku pred Galériou Zichy v Bratislave 16. novembra 2020. Foto: TASR Dano Veselský

Súčasťou Festivalu slobody, ktorý organizuje ÚPN, je aj slávnostné sprístupnenie výstavy Filozofi v novembri 1989 – od nepovolenej demonštrácie k študentskému štrajku v Zichyho paláci.

Bratislava 16. novembra (TASR) - V pondelok doobeda sa na Šafárikovom námestí pred budovou Univerzity Komenského (UK) v Bratislave uskutočnila pietna spomienka Ústavu pamäti národa (ÚPN) pri príležitosti protestného pochodu vysokoškolských študentov zo 16. novembra 1989.


Slávnostné sprístupnenie výstavy Filozofi v novembri 1989 - od nepovolenej demonštrácie k študentskému štrajku v Galérii Zichy Bratislave v pondelok 16. novembra 2020.
Foto: TASR Dano Veselský


Študenti vtedy požadovali začatie dialógu o problémoch školstva, reformy a viac slobody. "Na pietnej spomienke sa zúčastnili aktéri študentského hnutia z roku 1989, prišli aj disidenti, prítomný bol Ján Čarnogurský. Taktiež prišla Iveta Radičová," uviedol pre TASR hovorca ÚPN Jerguš Sivoš.

Súčasťou Festivalu slobody, ktorý organizuje ÚPN, je aj slávnostné sprístupnenie výstavy Filozofi v novembri 1989 – od nepovolenej demonštrácie k študentskému štrajku v Zichyho paláci. "Vernisáž pripravili zástupcovia študentského hnutia. Na jednotlivých paneloch dokumentuje vznik študentského hnutia, pochod a aktivity, ktoré viedli k demokratizácii života na Slovensku," dodal.