Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

ÚPN vyzýva verejných činiteľov a občanov: Neobhajujte ruské zločiny

Na snímke archívy Ústavu pamäti národa (ÚPN) počas Dňa otvorených dverí v Archíve ÚPN 29. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

ÚPN dôrazne odsúdil vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine.

Bratislava 24. februára (TASR) - Ústav pamäti národa (ÚPN) vyzýva verejných činiteľov aj všetkých občanov Slovenskej republiky, aby nešírili propagandu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, nesnažili sa obhajovať ruské zločiny páchané na Ukrajine a podporili pomoc Ukrajine brániacej sa nevyprovokovanej a neoprávnenej ruskej agresii. Stanovisko Správnej rady TASR poskytol hovorca ÚPN Michal Miklovič.

ÚPN dôrazne odsúdil vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ako pripomenul, medzi jeho zákonom stanovené úlohy patrí aj propagovanie myšlienok slobody a obrany demokracie pred režimami podobnými nacizmu a komunizmu.

"Ruská agresia voči Ukrajine je zločinom proti mieru. Ozbrojené sily a ďalšie zložky Ruskej federácie počas svojich operácií na Ukrajine páchajú zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny, čím v 21. storočí do Európy vracajú metódy Adolfa Hitlera a Josifa Stalina," uviedla Správna rada ÚPN.

Ruskej agresii podľa ústavu predchádzalo a stále ju sprevádza štátom riadené falšovanie dejín, v rámci ktorého predstavitelia Ruskej federácie popierajú spoluzodpovednosť Sovietskeho zväzu za rozpútanie druhej svetovej vojny, popierajú alebo zamlčiavajú zločiny ním spáchané pred, počas a po druhej svetovej vojne, vrátane zločinov spáchaných na území Ukrajiny.

"Dezinformácie sú jednou z najzávažnejších dlhodobých hrozieb pre našu spoločnosť, pretože manipulujú verejnú mienku. Zároveň podkopávajú dôveru verejnosti k inštitúciám a sabotujú náš demokratický systém a právny štát," upozornil ÚPN.