Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

ÚPN žiada o pomoc pri identifikovaní nahrávky z 80. rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Na páskach mužský hlas prednáša 79-minútový kritický prejav voči komunistickému režimu a vyzýva na ďalšie šírenie tohto prejavu, informoval hovorca Ústavu pamäti národa Michal Miklovič. .

Bratislava 11. februára (TASR) – Ústav pamäti národa (ÚPN) žiada verejnosť o pomoc pri stotožnení osoby, ktorá na magnetofónových páskach z roku 1983 šírila kritiku vtedajšieho komunistického režimu v bývalom Československu. Magnetofónové pásky našli pracovníci ÚPN v roku 2022.

"Neznáma osoba tieto pásky v januári 1983 vhodila do poštových schránok v Michalovciach, Košiciach, Rožňave, Žiari nad Hronom, Žiline a Banskej Bystrici," informoval hovorca ÚPN Michal Miklovič. "Na páskach mužský hlas prednáša 79-minútový kritický prejav voči komunistickému režimu a vyzýva na ďalšie šírenie tohto prejavu," spresnil. Pracovníkom ÚPN sa na základe obsahu nahrávky podarilo v archíve nájsť vyšetrovací spis Štátnej bezpečnosti, ktorý na nezisteného páchateľa viedla v tejto súvislosti vtedajšia kontrarozviedka.

ÚPN na svojej webovej stránke zverejnil štyri samostatné stopy tejto nahrávky a digitálne kópie vybraných častí vyšetrovacieho spisu vrátane prepisu nahrávky. "Obraciame sa na verejnosť s prosbou o pomoc pri identifikovaní autora nahrávky i jej zdieľanie ďalšími osobami. Poskytnuté informácie pomôžu pracovníkom Ústavu pamäti národa zdokumentovať okolnosti vytvorenia a rozsah distribúcie tejto nahrávky," dodal Miklovič.