Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚPN zverejnil prehľad pracovníkov, ktorí počas režimu vydávali pasy

Na snímke archív ÚPN počas tlačovej konferencie Ústavu pamäti národa k zverejneniu organizačnej štruktúry a prehľadu príslušníkov krajských a okresných útvarov pasov a víz. V Bratislave 2. júla 2020. Foto: TASR Jaroslav Novák

Pracovník sekcie dokumentácie ÚPN D. Halčín upozornil na politické represie. Príslušníci napríklad odobrali cestovný pas známemu katolíckemu teológovi L. Hanusovi, ktorý plánoval cestu do Poľska.

Bratislava 2. júla (TASR) – Ústav pamäti národa (ÚPN) zverejnil prehľad 585 príslušníkov útvarov pasov a víz na Slovensku v rokoch 1966 – 1989, ktorí zodpovedali za vydávanie cestovných pasov či tzv. výjazdných doložiek. Od občanov tiež získavali informácie pre Štátnu bezpečnosť (ŠtB), napríklad o situácii v západných krajinách. Nepohodlným osobám odmietali vydanie dokladov, alebo im ich brali. Robili tiež preventívne opatrenia na zabránenie emigrácie, pričom často šlo o zasahovanie do občianskych práv a slobôd. Organizačná štruktúra príslušníkov sa dá nájsť na webe ústavu.



"Krajské odbory a okresné oddelenia pasov a víz boli na verejnosti známe ako útvary Zboru národnej bezpečnosti, ktoré vydávali cestovné doklady, najmä cestovné pasy a tzv. výjazdné doložky, ktoré boli osobitným povolením na vycestovanie do konkrétnych štátov," priblížil na štvrtkovej tlačovej konferencii predseda Správnej rady ÚPN Ján Pálffy s tým, že príslušníci tiež udeľovali a kontrolovali pobyt cudzincov.

Činnosť útvarov pasov a víz mala aj politicko-represívny charakter. "Vykonávali totiž previerky politickej spoľahlivosti žiadateľov o cestovné doklady. Nepohodlným osobám odmietali vydanie, respektíve odoberali už vydané cestovné doklady," dodal Pálffy. Naopak, na základe požiadaviek ŠtB zase záujmovým osobám umožňovali cesty do zahraničia, išlo napríklad o tajných spolupracovníkov.

Na snímke archívne dokumenty Útvarov pasov a víz na Slovensku (1966-1989) počas tlačovej konferencie Ústavu pamäti národa k zverejneniu organizačnej štruktúry a prehľadu príslušníkov krajských a okresných útvarov pasov a víz. V Bratislave 2. júla 2020.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Pracovníci sa zaujímali, či má žiadateľ emigrovaných príbuzných v zahraničí, či nie je nositeľom štátneho tajomstva, aké má politické názory. Získavali aj informácie o prípravách na emigráciu, ale aj operatívne informácie pre potreby ŠtB, napríklad tipy na tajných spolupracovníkov či informácie o situácii v západných krajinách.

Pracovník sekcie dokumentácie ÚPN Daniel Halčín upozornil na politické represie. Príslušníci napríklad odobrali cestovný pas známemu katolíckemu teológovi Ladislavovi Hanusovi, ktorý plánoval cestu do Poľska. ŠtB totiž zistila, že Hanus počas svojich predošlých zahraničných ciest informoval spolužiakov o situácii v cirkvi v Československu. Režim tiež nechcel umožniť vycestovanie na liečebný pobyt synovi aktivistu Jána Čarnogurského, pretože cesta nemala byť v štátnom záujme.

Od roku 2007 ÚPN postupne zverejňuje organizačnú a personálnu rekonštrukciu viacerých štátno-bezpečnostných útvarov na území Slovenska. Doteraz ústav zverejnil vyše 4600 príslušníkov bezpečnostných zložiek komunistického režimu. Úloha zverejňovať údaje o vykonávateľoch prenasledovania a o ich činnosti vyplýva ústavu zo zákona o pamäti národa. ÚPN upozorňuje, že prácu im často komplikuje skutočnosť, že od inštitúcií nedokáže získať potrebné údaje.