Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničných vecí upozorňuje na nepokoje v Paríži

Konflikt mládeže s policajnými zložkami v Nanterre pri Paríži vo štvrtok 29. júna 2023. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí varuje, že ojedinelé štrajky na úrovni jednotlivých odborov môžu byť organizované aj naďalej.

Bratislava 30. júna (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR upozorňuje na nepokoje na predmestiach Paríža a vo väčších mestách v súvislosti s aktuálnou vnútropolitickou situáciou vo Francúzsku. Odporúča preto vyhnúť sa zhromaždeniam i pobytu v neznámom prostredí po zotmení. Rezort o tom informuje na webe.

Varuje, že ojedinelé štrajky na úrovni jednotlivých odborov môžu byť organizované aj naďalej. "Upozorňujeme, že pri štrajkoch dochádza k výrazným obmedzeniam vo verejnej doprave - metro, vlaky, prímestské vlaky RER, autobusy, električky, vnútroštátnej leteckej a niekedy aj medzištátnej doprave," ozrejmilo MZVEZ. Obmedzenia sa môžu podľa ministerstva týkať aj návštevy kultúrnych pamiatok.

Odporúča preto vopred si skontrolovať dopravné spojenia metrom a vlakmi, ale aj svoj let u leteckého dopravcu. Pripomína tiež, že počas demonštrácií sa vyskytujú prípady agresívneho správania. "Všeobecne preto odporúčame vyhýbať sa väčším zhromaždeniam osôb, mať pod dohľadom svoje osobné veci, mobilné telefóny a doklady a dodržiavať pokyny polície a bezpečnostných zložiek," upozornil rezort.

Mapu štrajkov plánovaných vo Francúzsku, ako aj v Paríži spolu s dátumami je možné nájsť na stránke odborového zväzu CGT (Confédération générale du travail). V prípade núdze môžu Slováci kontaktovať pohotovostné číslo Veľvyslanectva SR v Paríži alebo MZVEZ SR.