Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Úprava zákona o pedagogických zamestnancoch má riešiť ich vzdelávanie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spresniť sa majú aj podmienky financovania profesijného rozvoja pedagogických a odborných zamestnancov.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR sa v novele zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch zameralo najmä na vzdelávanie učiteľov. Výbor Národnej rady (NR) SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport novelu v stredu odporučil prijať. Členovia výboru tiež prebrali správu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR o výsledku kontroly finančných prostriedkov poskytnutých z vybraných rozpočtových kapitol na rozvoj športu.

V návrhu novely sa zjednodušuje aj preukazovanie bezúhonnosti pedagogických a odborných zamestnancov. Vzniknúť majú tiež nové kategórie pedagogického zamestnanca, a to školský digitálny koordinátor. Ustanovuje sa aj nová kariérová pozícia - koordinátor školského podporného tímu.

Spresniť sa majú aj podmienky financovania profesijného rozvoja pedagogických a odborných zamestnancov. "Ustanovuje sa možnosť MŠVVaŠ SR poskytnúť dotácie zamerané na podporu aktivít profesijného rozvoja pedagogických a odborných zamestnancov," uvádza sa v predloženom materiáli. Doplnená je aj možnosť vyplácať funkčný plat za prácu nadčas v období čerpania náhradného voľna.

Členovia výboru tiež odobrili pozmeňujúci návrh, ktorý okrem iného hovorí o úpravách tzv. objektivizovaného platového koeficientu. Podpredseda výboru Jozef Habánik (Smer-SD) zároveň uviedol, že nová legislatíva rozširuje to, že vzdelávanie učiteľov môže poskytovať aj iná právnická osoba. V súčasnosti je to vysoká škola alebo priamo riadená organizácia ministerstvom školstva. To podľa neho problém nie je, pokiaľ spĺňa všetky akreditačné štandardy ako ostatné organizácie. V tejto súvislosti avizoval, že v pléne NR SR podá pozmeňujúci návrh.

Správa NKÚ hovorí podľa predsedu výboru Richarda Vašečku (OĽANO) o tom, že šport je financovaný z ôsmich rôznych subjektov, ktoré majú rôzne metodiky na poskytovanie dotácií. Preto treba urobiť centralizovaný informačný systém a register, aby bol v tom prehľad. Výbor preto požiadal ministerstvo školstva, aby do 30 dní informovalo o informačnom systéme centrálneho registra dotácií na šport zo všetkých zdrojov a centrálneho registra športových investícií financovaných zo všetkých verejných zdrojov.