Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Upraviť by sa mala dlhodobá zdravotná starostlivosť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Návrh definuje pojem dlhodobá zdravotná starostlivosť, ako aj pojem paliatívna zdravotná starostlivosť a ich súčasti.

Bratislava 4. mája (TASR) - Dostupnosť, kvalita a efektívnosť dlhodobej paliatívnej zdravotnej starostlivosti sa majú zlepšiť. Priniesť to má novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli v stredu do druhého čítania. Návrh definuje pojem dlhodobá zdravotná starostlivosť, ako aj pojem paliatívna zdravotná starostlivosť a ich súčasti. Prináša aj úpravu zmluvných a úhradových mechanizmov.

"Cieľom navrhovanej právnej úpravy je zabezpečiť dostupnosť, kvalitu a efektívnosť dlhodobej zdravotnej a paliatívnej zdravotnej starostlivosti pre osoby, ktorých zdravotný stav si to vyžaduje, a to nielen v zdravotníckych zariadeniach, ale najmä v domácom alebo v inom prirodzenom prostredí, v ktorom sú tieto osoby umiestnené," píše sa v predloženom materiáli.

Návrh predložilo ministerstvo zdravotníctva. Tvrdí, že v súčasnosti je na Slovensku nedostatok zdravotníckych zariadení poskytujúcich dlhodobú a paliatívnu zdravotnú starostlivosť, preto sa stáva nedostupnou pre osoby, ktoré sú na jej poskytovanie odkázané. "Je preto vo verejnom záujme, aby úhrady za poskytovanie dlhodobej zdravotnej starostlivosti a paliatívnej zdravotnej starostlivosti zabezpečovali primerané krytie ekonomicky oprávnených nákladov týchto poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," skonštatoval rezort.

Ministerstvo zdravotníctva predpokladá, že v rámci dvojročného obdobia budú získané dostatočné a relevantné údaje o dostupnosti ošetrovateľskej starostlivosti v rámci dlhodobej zdravotnej starostlivosti, na základe ktorých bude vyhodnotená kvalita tejto starostlivosti a následne upravený spôsob jej financovania bez potreby regulácie zo strany ministerstva.

Dočasnou reguláciou cien sa má zabezpečiť motivácia na vytváranie zdravotníckych zariadení na poskytovanie tejto starostlivosti. Zvýšiť by sa mala aj jej dostupnosť pre osoby, ktoré sú na túto zdravotnú starostlivosť odkázané.

Novelou sa tiež má tiež doplniť činnosť zariadení sociálnej pomoci aj o ošetrovateľskú starostlivosť ako následnú zdravotnú starostlivosť a o dlhodobú ošetrovateľskú starostlivosť. Novelou by sa mali zadefinovať a precizovať podmienky činnosti zariadenia sociálnej pomoci.

Pacient by tiež podľa novely mal mať právo na poskytnutie duchovnej služby a duchovnej podpory. "Nenaplnené duchovné potreby často súvisia so zníženou kvalitou starostlivosti, nespokojnosťou pacientov a zníženou kvalitou života," poukázal rezort zdravotníctva.