Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Šebová: Dotácie na stravu pre Ukrajincov nedostanú školy priebežne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Marko Erd

Ako dodali z ÚPSVaR, aktuálne situáciu monitorujú a zaoberajú sa prípadnými alternatívnymi riešeniami.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Dotácia na stravu na školách sa poskytuje preddavkovo. Preto nie je možné školám pre ukrajinské deti poskytnúť dotácie priebežne. Finančné prostriedky budú doplatené v koncoročnom vyúčtovaní, teda do 31. marca 2023. Pre TASR to uviedla Marianna Šebová z kancelárie generálneho riaditeľa a generálneho tajomníka služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

Podmienky poskytovania dotácií na stravu upravuje zákon o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. "Zákon jednoznačne stanovuje, že dotácia na stravu sa poskytuje preddavkovo, a to do 25. januára (na obdobie od 1. januára do 31. augusta) a do 25. augusta (na obdobie od 1. septembra do 31. decembra)," konkretizovala Šebová.

"Na základe doterajších skúseností predpokladáme, že nie všetky deti, na ktoré bol k 25. januáru poskytnutý preddavok dotácie na stravu, sa zúčastnia vyučovania a odoberú obed,"
povedala Šebová. Podľa nej tak dôjde k poklesu počtu oprávnených detí, napríklad z dôvodu, že rodič začal na dieťa poberať zvýšený daňový bonus. Ako dodali z ÚPSVaR, aktuálne situáciu monitorujú a zaoberajú sa prípadnými alternatívnymi riešeniami.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) povedal, že situáciu chcú s ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina) spoločne vyriešiť. "Chápem, že ak máme stravovať deti a následne majú byť finančné prostriedky poskytnuté až o rok, tak je to určitým spôsobom výrazná komplikácia pre školy," uviedol.