Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Úrad na ochranu oznamovateľov má právomoc aj pokutovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cieľom Úrad na ochranu oznamovateľov (ÚOO) je však skôr zamestnávateľom pomáhať pri nastavovaní vlastných procesov oznamovania.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Úrad na ochranu oznamovateľov (ÚOO) má právomoc pokutovať organizáciu, ktorá nemá správne nastavený oznamovací systém protispoločenskej činnosti alebo ho nemá vôbec. Cieľom ÚOO je však skôr zamestnávateľom pomáhať pri nastavovaní vlastných procesov oznamovania tak, aby oznamovateľ nečelil šikane a jeho podnet bol vždy riadne prešetrený. ÚOO to uviedol na sociálnej sieti.

"Oznamovateľov nekalých praktík chránime aj nepriamo, a to tým, že zisťujeme u zamestnávateľov, ako majú nastavené vnútorné systémy oznamovania," priblížil ÚOO. Podľa zákona ich musí mať každá firma, ktorá má viac ako 50 zamestnancov, vo verejnej správe zamestnávateľ s piatimi a viac pracovníkmi.

ÚOO sa preto snaží aktívne pomáhať firmám a spoločnostiam, aby si systém oznamovania nastavili správne. "Príkladom je aj nadnárodná spoločnosť a jej slovenská pobočka, ktorú sme po preverení oznámenia upozornili na nedostatky v jej systéme a vyzvali ju na nápravu. V spolupráci s našim úradom následne našla spôsob, ako vhodne nastaviť svoju vnútornú smernicu," dodal ÚOO.