Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Úrad na ochranu oznamovateľov spúšťa kampaň Nemlčať je zlato

Na snímke predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov (ÚOO) Zuzana Dlugošová, foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Svojou kampaňou chce ÚOO zmeniť postoj obyvateľov Slovenska, aby korupcia nebola považovaná za niečo, čo je normou.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Úrad na ochranu oznamovateľov (ÚOO) spúšťa informačnú kampaň Nemlčať je zlato. Chce ňou povzbudiť ľudí, aby sa nebáli nahlásiť korupciu. Úrad si pripomína prvé výročie svojho vzniku. V rámci kampane organizuje aj protikorupčné koncerty v Bratislave a Žiline.

"Chceme poukázať na to, že nemlčať je pre túto krajinu lepšie, pokiaľ ide o podvody a korupciu, pretože iba tak môžeme niečo zmeniť," priblížila pre TASR predsedníčka ÚOO Zuzana Dlugošová. Úrad v rámci svojich aktivít poskytuje ochranu oznamovateľom, tzv. whistleblowerom, ktorým zabezpečuje aj právne poradenstvo a účasť v trestných či súdnych konaniach.

Svojou kampaňou chce ÚOO zmeniť postoj obyvateľov Slovenska, aby korupcia nebola považovaná za niečo, čo je normou. "Ale, naopak, za niečo, čo škodí," zdôraznila Dlugošová. V rámci kampane môže verejnosť stretnúť vo štvrtok v bratislavských uliciach aj mímov, ktorí budú ako symboly mlčania informovať o existencii úradu. Zároveň chystajú protikorupčné koncerty, prvý sa uskutoční vo štvrtok o 19.00 h na Hlavnom námestí v Bratislave, kde vystúpi Jana Kirschner s kapelou.

Okrem ochrany oznamovateľov sa ÚOO snaží aj o prevenciu prípadov, preto sa venuje vzdelávaniu a poradenstvu pre zamestnávateľov. Tí majú povinnosť zriadiť interné oznamovacie systémy, aby mohli riešiť protispoločenskú činnosť aj priamo na pracovisku.