Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dal vlani viacero pokút

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celkovo ÚDZS vlani riešil 2519 podaní na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Bratislava 7. mája (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) udelil vlani niekoľko sankcií za nesprávne poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Uložil 136 priamych pokút a 62 opatrení na odstránenie zistených nedostatkov a ich príčin. V 26 prípadoch postúpili návrhy na uloženie pokút na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a úrady samosprávneho kraja. Vyplýva to zo správy o činnosti úradu za rok 2021.

V minulom roku tiež udelili pobočky úradu tri pokuty poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, respektíve prevádzkovateľom záchrannej zdravotnej služby.

Celkovo ÚDZS vlani riešil 2519 podaní na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Z toho bolo 1903 prijatých minulý rok a 616 prenesených z predchádzajúcich rokov. V priebehu minulého roka ich ukončil 1894. "Zvyšných 625 podaní je v riešení," dodal úrad. Podania sa týkali najmä nespokojnosti s postupom pri liečbe (37,28 percenta) a úmrtí v súvislosti s poskytovanou zdravotnou či ošetrovateľskou starostlivosťou (28,34 percenta).