Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Úrad pre Slovákov v zahraničí má získať späť kompetencie a postavenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrad má prijatím novely získať späť postavenie a pôsobnosť, aké mal od svojho vzniku v roku 2006 do roku 2012.

Bratislava 25. mája (TASR) - Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) získa späť postavenie štátneho orgánu zabezpečujúceho tvorbu, výkon a koordináciu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí. Vyplýva to z novely zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí, ktorou sa dopĺňa aj zákon o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. Novú legislatívu v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Úrad má prijatím novely získať späť postavenie a pôsobnosť, aké mal od svojho vzniku v roku 2006 do roku 2012. Naďalej má byť napojený na rozpočet Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ako ústredného orgánu štátnej správy pre oblasť štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí. Predkladatelia pripomenuli, že vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala prehodnotiť fungovanie a kompetencie ÚSŽZ.

Poslanci prijali aj pozmeňujúci návrh k zákonu o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. Pozmeňujúcim návrhom sa presúva kompetencia týkajúca sa výberového konania na šéfa Úradu pre verejné obstarávanie od podpredsedu vlády pre legislatívu naspäť na Úrad vlády SR. Ďalším pozmeňujúcim návrhom plénum prijalo úpravu, aby podpredseda vlády pre legislatívu mohol vypomáhať novému Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR.

Zmeny majú byť účinné od 1. júna.