Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Úrad vlády SR získa od októbra ďalšie kompetencie

Úrad vlády SR bude zastrešovať jednotný systém riadenia ľudských zdrojov vo verejnej správe.

Bratislava 30. mája (TASR) - Na Úrad vlády SR prejdú od októbra ďalšie kompetencie. Pôjde o oblasť štátnozamestnaneckých a právnych vzťahov pri výkone práce vo verejnom záujme. Vláda dnes schválila zmenu kompetenčného zákona, ktorá to umožní.

V súčasnosti práva a povinnosti vyplývajúce zo štátnozamestnaneckých, pracovnoprávnych a iných právnych vzťahov zamestnancov zabezpečujúcich výkon tejto kompetencie spadajú pod ministerstvo práce.

Úrad vlády SR tak bude zastrešovať jednotný systém riadenia ľudských zdrojov vo verejnej správe. Týmto sa zjednotí zodpovednosť za tvorbu a realizáciu personálnej politiky vlády vo vzťahu k zamestnancom verejnej správy.

"Slovensko ako členský štát Európskej únie nevyhnutne tvorí súčasť spoločného európskeho administratívneho priestoru. Zrušením Úradu pre štátnu službu a presunom kompetencie v oblasti štátnej služby pod Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v roku 2006 sa u nás vytvoril stav, ktorý nie je pre členské štáty charakteristický," konštatuje vedúci Úradu vlády SR Igor Federič.

V krajinách EÚ patrí kompetencia pre oblasť štátnej služby spravidla pod úrad vlády alebo pod rezort vnútra či financií. "Typické začlenenie štátnej služby do kompetencie niektorého z uvedených orgánov je podmienené osobitným postavením a významom štátnej služby v tvorbe a realizácii komplexnej vnútornej politiky štátu, ako aj politík pripravovaných a realizovaných na úrovni únie alebo na inej medzinárodnej úrovni," uvádza sa v materiáli.