Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Úrad vlády odmieta útoky na štátnych zamestnancov a konšpirácie Smeru

Na snímke predseda strany SMER - sociálna demokracia Robert Fico počas brífingu po stretnutí s predsedom vlády SR Ľudovítom Ódorom na Úrade vlády 29. mája 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Smer-SD v stredu vyhlásil, že skupina slovenských štátnych úradníkov a mimovládok mala v štruktúrach EÚ a NATO informovať o tom, že slovenská opozícia je hybridnou hrozbou.

Bratislava 31. mája (TASR) - Úrad vlády (ÚV) SR odmieta útoky na štátnych zamestnancov v predvolebnom boji. Ohradil sa voči konšpiráciám, ktoré šíri Smer-SD a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Taraba. Stanovisko TASR poskytol tlačový a informačný odbor úradu. Reagoval tak na vyjadrenia šéfa Smeru-SD Roberta Fica, ktorý vyhlásil, že slovenskí úradníci a mimovládne organizácie mali na stretnutí v Bruseli označiť opozíciu za hybridnú hrozbu.

"Išlo o štandardnú pracovnú cestu, na ktorej sa na pozvanie Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku zúčastnili štátne inštitúcie aj mimovládne organizácie. Je legitímne, ak sa odborníci v štátnej správe venujú téme hybridných hrozieb a obrane proti nim, keďže mnohé krajiny sú terčom zahraničného zasahovania najmä pred voľbami. Je taktiež úplne legitímne, ak komunikujú so svojimi náprotivkami v Európskej únii či NATO, ktorých sme členmi," uviedol úrad. Odmieta pritom zaťahovanie odbornej verejnosti a štátnych úradníkov do predvolebnej kampane. Vytváraním menných zoznamov a konšpiračných teórií sa podľa slov úradu robia terče z odborníkov, ktorí sú cielene zastrašovaní.

Úrad zároveň skonštatoval, že téma hybridných hrozieb bola na Slovensku zo strany štátu dlhodobo zanedbávaná. "Budíčkom bolo, keď Rusko rozpútalo vojnu priamo na našich hraniciach. Hoci na Slovensku zatiaľ neútočia ruskí vojaci, bojujú proti nám inými spôsobmi - spochybňujú našu demokraciu, naše hodnoty, našich spojencov, zneužívajú náročné témy na rozdeľovanie spoločnosti. Je nutné, aby sa štát bránil, a na to je potrebná spolupráca s našimi spojencami, v inštitúciách, ktorých sme členmi," zdôraznil úrad.

Smer-SD v stredu vyhlásil, že skupina slovenských štátnych úradníkov a mimovládok mala v štruktúrach EÚ a NATO informovať o tom, že slovenská opozícia je hybridnou hrozbou a pokiaľ vyhrá parlamentné voľby, Slovensko môže opustiť NATO. Mali preto žiadať od týchto štruktúr intervenciu. Fico to označil za koordinovaný postup na diskreditáciu opozície. Považuje to za zásah do volebnej kampane. Strana chce žiadať vysvetlenia v kontrolných výboroch parlamentu, avizuje aj iniciovanie mimoriadnej schôdze.