Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Úrad vlády rebríček o vnímaní korupcie rešpektuje, snaží sa ju znížiť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Medzi opatrenia patrí napríklad vznik samostatného odboru na úrade vlády, ktorý podľa hovorkyne predsedu vlády systematicky realizuje riešenia v oblasti korupcie.

Bratislava 29. januára (TASR) - Úrad vlády SR rešpektuje rebríček Transparency International, podľa ktorého sa Slovensko zhoršilo vo vnímaní korupcie o tri priečky. Zároveň dodáva, že realizuje niekoľko opatrení, ktoré zlepšujú situáciu v oblasti eliminovania korupcie. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Patrícia Macíková.

"Každoročne publikované hodnotenia publikované Transparency International vnímame veľmi pozorne. Zároveň však musím jasne povedať, že realizujeme množstvo krokov a opatrení, ktoré reálne zlepšujú situáciu v oblasti eliminovania korupcie," uviedol riaditeľ odboru prevencie korupcie Úradu vlády SR Peter Kovařík.

Medzi opatrenia patrí napríklad vznik samostatného odboru na úrade vlády, ktorý podľa Macíkovej systematicky realizuje riešenia v oblasti korupcie. V januári 2017 zároveň úrad vlády podpísal memorandum o vzájomnej spolupráci s OECD a v súčasnosti rozbieha proces implementácie medzinárodnej protikorupčnej normy ISO 37001.

Macíková dodala, že vláda minulý rok schválila Koncepciu protikorupčnej politiky na roky 2019 – 2023 a v uplynulom týždni odsúhlasila návrh opatrení na zabezpečenie plnenia odporúčaní prijatých skupinou štátov proti korupcii (GRECO) pre Slovenskú republiku v štvrtom kole hodnotení.

Pomôcť predchádzať korupcii má aj Zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý pripravil Úrad vlády a mal by platiť od marca 2019. V najbližších týždňoch má tiež vzniknúť Rada koordinátorov protikorupčnej prevencie a protikorupční koordinátori v každej inštitúcií.

Úrad vlády avizuje aj ďalšie kroky, ako napríklad efektívnejšie majetkové priznania či zavedenie protikorupčného dodatku do zmlúv uzatváraných s orgánmi verejnej moci. Pripomína, že dôležité je aj informovanie verejnosti. "Rebríček Transparency International plne rešpektujeme, je však potrebné zdôrazniť, že je zostavený na základe vnímania situácie optikou občanov, a teda významne ovplyvnený celospoločenskými náladami. Našou úlohou je teda okrem implementácie systémových nástrojov boja proti korupcii aj zvýšiť informovanosť verejnosti o prijímaných opatreniach a riešeniach," dodáva Úrad vlády.

Podľa opozičnej SaS korupcia úzko súvisí s fungovaním vlády. "Vlády Smeru-SD nedokážu potlačiť korupciu na Slovensku, pretože korupcia a rozkrádanie verejného majetku sú podstatou ich existencie. Pokles o tri miesta na 57. miesto je nielen jasným signálom niekoľkoročnej stagnácie, ale aj pokračujúceho úpadku," uviedla strana vo svojom stanovisku.

Organizácia Transparency International zverejnila v utorok index vnímania korupcie, v ktorom hodnotila 180 krajín sveta. Slovensko v ňom medziročne kleslo o tri priečky, umiestnilo sa na 57. mieste. Z krajín EÚ je za Slovenskom päť krajín, a to Maďarsko a balkánske štáty.