Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Úrad vlády vyčlenil milión eur pre dotácie na obnovu vojenských hrobov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Minimálna výška dotácie je 500 eur, horná hranica pre poskytnutú dotáciu je 20.000 eur.

Bratislava 18. februára (TASR) – Samosprávy alebo občianske združenia, ktoré sa starajú o vojnové hroby, môžu do 16. marca požiadať Úrad vlády (ÚV) SR o dotáciu na obnovu pietnych miest, pripomínajúcich udalosti v období druhej svetovej vojny. Celková suma na prerozdelenie medzi žiadateľov je minimálne jeden milión eur. "V prípade veľkého počtu žiadostí je ÚV pripravený po dohode s Ministerstvom financií SR alokáciu zvýšiť," uviedol úrad v súvislosti s vyzvaním predsedu vlády SR na predkladanie žiadostí o dotácie na obnovu vojnových hrobov v roku 2020.

Prostriedky budú vyčlenené z rozpočtovej kapitoly ÚV. "Okrem opravy vojnových hrobov, pamätníkov alebo pamätných tabúľ je cieľom poskytnutia dotácií aj všeobecné zvýšenie národného povedomia o boji proti fašizmu a problematike extrémizmu," ozrejmil ÚV o dotačnej výzve. Minimálna výška dotácie je 500 eur, horná hranica pre poskytnutú dotáciu je 20.000 eur.

"Všetky úplné žiadosti posúdi hodnotiaca komisia zložená najmenej z troch členov – zástupcu Ministerstva vnútra SR, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a ÚV SR. "Komisia navrhne poskytnutie alebo neposkytnutie finančnej dotácie, ako aj výšku dotácie pre jednotlivé projekty, kritériami pre hodnotenie sú technický stav hrobu a reálnosť rozpočtu," spresnil ÚV.

Žiadosti možno poslať iba elektronickou formou. Bližšie informácie sú na webovom sídle úradu vlády.

Na obnovu vojenských hrobov a pamätných miest vyčlenila prostriedky aj vláda na svojom poslednom rokovaní 12. februára v rámci balíka investícií, súvisiacich so 75. výročím ukončenia druhej svetovej vojny. Peniaze sú určené napríklad na komplexnú obnovu vojenského cintorína s pamätníkom Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši, pamätné miesta v obci Uhrovec, Stráňavy či Tokajík, ale aj v Brezovej pod Bradlom, Svidníku, Zvolene, na Dukle či Banskej Bystrici.