Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou povedie R. Bláhová

Logo ÚDZS Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bláhová je manažérkou so skúsenosťami v oblasti riadenia, financií, audítorstva, daňovej oblasti či práva.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Novou predsedníčkou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa stane Renáta Bláhová. Úrad povedie od štvrtka (29.4.). Návrh ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) odobrila vláda na svojom stredajšom zasadnutí.

Bláhová je manažérkou so skúsenosťami v oblasti riadenia, financií, audítorstva, daňovej oblasti či práva. Pôsobila na Ministerstve financií (MF) SR ako poradkyňa terajšieho premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Vo funkcii vystrieda Jána Kohútika, ktorý bol dočasne poverený vedením úradu.

"ÚDZS je dôležitou inštitúciou tak v oblasti kontroly poskytovania zdravotnej starostlivosti, ako aj v rámci regulácie poistného trhu. Úrad približne rok a pol nemal svoje vedenie, predchádzajúca vláda nedoriešila výberové konania na pozíciu predsedu. Rozhodol som sa preto situáciu riešiť, úrad má svoju dôležitú úlohu a potrebuje jasné a profesionálne vedenie," povedal šéf rezortu zdravotníctva Lengvarský.

ÚDZS od roku 2004 vykonáva v oblasti verejnej správy dohľad nad poskytovaním zdravotnej a ošetrovateľskej starostlivosti a verejným zdravotným poistením. Dohliada nad všetkými kľúčovými oblasťami systému zdravotníctva. Jeho cieľom je udržiavať finančnú stabilitu, výkonnosť a solidárnosť systému.

Doposiaľ ho viedli Alexandra Novotná, Ján Gajdoš, Richard Demovič, opäť Ján Gajdoš, Monika Pažinková a naposledy Tomáš Haško. Toho odvolala vláda ešte v druhej polovici októbra 2019 v súvislosti s kauzou súťaže na licencie na prevádzkovanie záchraniek za 800 miliónov eur.

Tendrom sa zaoberala aj Európska komisia. Tá sa rozhodla nezačať sankčné konanie voči Slovensku, ak Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR upraví podmienky verejného obstarávania na ZZS.