Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Úrad špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Zoroslava K. a Tomáša R.

Na snímke špeciálny prokurátor SR Daniel Lipšic. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Okrem desať až 15-ročného trestu im hrozí v prípade dokázania viny aj trest prepadnutia majetku.

Bratislava 18. januára (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na konkurzného právnika Zoroslava K. a podnikateľa Tomáša R. Obžaloba sa týka troch skutkov v súvislosti s poskytnutím úplatkov za to, aby Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS) umožnil bezproblémovú nelegálnu výrobu cigariet. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody od desať do 15 rokov. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

"Dnes podal prokurátor ÚŠP obžalobu na ŠTS Pezinok na obvineného Tomáša R. a Zoroslava K. za tri skutky z obdobia 2019 - do februára 2020 právne kvalifikované ako pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku spáchaný formou účastníctva," priblížila hovorkyňa.

Ako ďalej uviedla, má ísť o poskytnutie úplatkov v stotisícoch eur za to, "aby KÚFS umožnil bezproblémovú nelegálnu výrobu cigariet, teda poskytol tzv. ochranu pred vyšetrovaním". Okrem desať až 15-ročného trestu im hrozí v prípade dokázania viny aj trest prepadnutia majetku.

"Potvrdzujem, že na ŠTS bola dňa 18. 1. 2022 podaná uvedená obžaloba. Vec bola pridelená zákonnému sudcovi, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," uviedla pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Obhajca Zoroslava K. a Tomáša R. Adrián Kucek podanú obžalobu nekomentoval, lebo ju ešte nemá k dispozícii. O podaní sa podľa jeho slov dozvedel z médií.

"Nedošlo ani k riadnemu preštudovaniu vyšetrovacieho spisu, čo je podmienkou skončenia vyšetrovania," dodal s tým, že pokiaľ by za daných podmienok bola obžaloba podaná, došlo by k porušeniu práva na obhajobu jeho klientov.