Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ÚRSO: Ceny elektriny a plynu môžu budúci rok vzrásť o 80 až 100 %

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví tvrdí, že zvyšovanie by sa malo dotknúť najmä domácností.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Pri pokračovaní súčasných úrovní trhových cien energií môžu ceny elektriny a plynu pre regulovaných odberateľov (domácnosti) v roku 2023 vzrásť o 80 až 100 % oproti súčasnosti, v prípade tepla o vyše 40 %. Informoval o tom hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslav Igaz.

Zlacnená elektrina z memoranda so Slovenskými elektrárňami, a. s., môže podľa jeho informácií zásadne minimalizovať dosahy trhových cien na domácnosti v prípade elektriny, avšak v prípade plynu obdobný cenovo primeraný zdroj zemného plynu absentuje.

Vysvetlil, že súčasné extrémne vysoké a veľmi nestabilné trhové ceny energií sú pod vplyvom viacerých bezprecedentných geopolitických faktorov, ako sú napríklad otázky okolo dodávok zemného plynu z Ruska do EÚ či vplyv vojenskej agresie Ruska na Ukrajine na globálnu ekonomiku.

"Trhové ceny energií sú v súčasnosti extrémne vysoké a veľmi nestabilné, čo vnáša vysokú mieru neistoty do odhadov budúcich cien energií. Pri pokračovaní súčasných úrovní trhových cien elektriny a plynu budú regulované ceny pre zraniteľných odberateľov výrazne vyššie ako v súčasnosti," povedal predseda ÚRSO Andrej Juris.

Uvedené odhady podľa neho vychádzajú zo súčasne známych úrovní trhových cien energií, ktoré sú veľmi nestabilné. Z toho dôvodu je potrebné považovať vyššie uvedené za ilustratívny odhad dosahov, ktorý indikuje možný vývoj regulovaných cien energií na budúci rok.

Juris dodal, že skutočné dosahy na odberateľov budú známe v závere tohto roka po implementácii memoranda so Slovenskými elektrárňami a po ukončení relevantných cenových konaní. Úrad bude v najbližšom období dôsledne skúmať oprávnenosť nákladov a primeranosť ziskov regulovaných subjektov a využije všetky dostupné prostriedky na minimalizáciu dosahov na regulovaných odberateľov.