Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Neštátni vlastníci lesov: Reforma národných parkov prinesie chaos

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Neprimeraným spôsobom podľa nich zasahuje vlastníkom pôdy v národných parkoch do ich európskej slobody.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Reforma národných parkov (NP) vnesie chaos a ohrozuje fungovanie pozemkových spoločenstiev, pričom im hrozí zánik a zmena právnej formy na občianske združenia. Tvrdí to Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov (ÚRZVNL) Slovenska na sociálnej sieti.

Neštátni vlastníci sa domnievajú, že schválená novela nespĺňa test ústavnej proporcionality. Neprimeraným spôsobom podľa nich zasahuje vlastníkom pôdy v národných parkoch do ich európskej slobody. Hrubo tiež porušuje ich právo efektívnej účasti na rozhodovacom procese v oblasti životného prostredia, skonštatovali.

"Z tohto dôvodu použijeme všetky právne kroky na ochranu súkromného vlastníckeho práva ľudí na vidieku, obrátime sa na prezidentku, prípadne následne na Ústavný súd SR a, samozrejme, o všetkom budeme informovať všetky orgány Európskej únie, počnúc novonastupujúcim vedúcim Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku," informovala únia regionálnych združení vlastníkov.

Reformu národných parkov schválila Národná rada SR v utorok (14. 12.). Presun štátnych pozemkov v národných parkoch pod envirorezort sa uskutoční až po zonácii národných parkov. Od 1. apríla 2022 sa tak správa štátnych pozemkov presunie na samostatné správy národných parkov na území Tatranského národného parku, Pieninského národného parku a Národného parku Slovenský raj. K tomuto dátumu prechádza pod národné parky aj správa štátnych pozemkov v štvrtom a piatom stupni ochrany. Prechod správy území v treťom a nižšom stupni ochrany vo vlastníctve štátu je podmienený zonáciou.